Közélet

2016.01.02. 06:01

Ez vár ránk 2016-ban: nincs család, mely nem lesz érintett

Számos változással kezdődik az új esztendő, szinte alig lesz olyan magyar család, melynek ne alakítanák át valamennyire az életét a jellemzően január elsejével életbe lépő módosulások.

Vas András

A minimálbér például 111 ezer forintra nő, a garantált bérminimum pedig 129 ezerre emelkedik, s nagyjából 2,6 millióan érintettek a nyugdíjemelésben. Az 1,6 százalékos növekedés ugyanis nemcsak az öregségi, hanem az özvegyi, szülői, baleseti hozzátartozói és politikai rehabilitációs nyugellátásra, az árva-, a korhatár előtti, a rokkantsági, a rehabilitációs ellátásra, a szolgálati járandóságra, a fogyatékossági támogatásra, a vakok személyi és a polgármesterek közszolgálati járadékára, valamint az 56-osok nemzeti helytállásért adott pótlékra is vonatkozik – a rokkantsági járadék havi összegét pedig 34 475 forintban állapították meg. Ha valakinek egyidejűleg több, emelendő ellátást folyósítanak, az ellátásokat külön-külön kell emelni, de bizonyos összeghatárokat is rögzítenek.

<hitdetes>

Átalakul és kibővül a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK): a büntetlen előéletű, s 40 évesnél fiatalabb háromgyermekesek, vagy ugyanennyi gyermeket – akár előre, akár örökbefogadással – vállalók tízmillió forintot kaphatnak újépítésű lakásra, a kétgyermekesek esetében pedig 2,6 millió lesz a hozzájárulás. Újépítésű lakásnak a 2008. július 1. után kiadott építési engedélyű ingatlanok számítanak. A tízmillió mellé maximum 3 százalékos államilag támogatott hitelt is fel lehet venni újabb tízmillió erejéig. Szintén a lakásépítéseket könnyítheti, hogy a következő négy évben 27-ről ötre csökken az új lakások áfája.
A 2015. december 31-ét követően a jogosultak esetében a gyed egységesen a gyermek 2 éves koráig jár, ha az igénylő rendelkezik a szülést megelőző két éven belül 365 nap biztosításban töltött idővel. Eltörölték a törvény azon passzusát is, mely szerint ha a gyed első igénybevétele a gyermek 1 éves kora után történik, akkor az ellátás folyósítása 60 napig szünetel.

Olcsóbb lehet a hús is az új esztendőben, hiszen szintén 27-ről ötre csökken a frissen hűtött vagy fagyasztott házi sertéshús áfája, ami az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint akár 17 százalékos árcsökkenést is eredményezhet. A vágási melléktermékre és a belsőségre viszont nem terjed ki az új áfakulcs, így a sertésmáj, a sertészsiradék és a zsírszalonna áfája továbbra is 27 százalék marad. A feldolgozott húsféleségek, a kolbász, a szalámi, a virsli vagy a sonka áfája sem csökken.  A. V.
Elektronikus személyazonosító

Január elsejével megkezdik az elektronikus, többfunkciós személyazonosító igazolványok kiadását, amelyeket az elektronikus személyazonosításon túl elektronikus aláírásra is lehet használni. Az igazolvány a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja majd, s amellett, hogy vizuálisan tartalmazza a jelenlegi személyazonosító igazolvány adattartalmát, olyan beépített, magas biztonságú chippel is rendelkezik, amely tárolja a személyazonosító adatokat, az állampolgárok döntésétől függően az ujjnyomatukat, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adataikat, illetve a társadalombiztosítási és adóazonosító jelüket is. Az új személyit fokozatosan vezetik be: ha valaki az új évtől valamilyen okból – lejárt, megrongálódott, elveszett – új papírokat kér, már ilyet kap majd.


Megszűnnek egyes illetékek

Az illetéktörvény módosítása miatt megszűnik a személyi igazolvány és lakcímkártya kiállításának illetéke, a családi állapot megváltozása miatti névváltozás eljárási díja, az ellopott okmányokat is ingyenesen állítják ki újra, ahogy a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványát, a cégkivonatokat, a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratokat is, de térítésmentes lesz a vállalkozói igazolvány kiadása, az üzlet működési engedélyével kapcsolatos eljárás és az erkölcsi bizonyítvány kiállítása is. Csökkennek az örökléssel kapcsolatos tulajdon- és haszonélvezeti jog költségei, míg az adóhatósági igazolásokat ingyenesen adják majd ki, a vállalkozásoknak pedig a számviteli beszámolók közzétételéért nem kell a jövőben igazgatási szolgáltatási díjat fizetniük.

Nehezebb lesz jogosítványhoz jutni a jövőben: szigorúbb orvosi alkalmassági vizsgán kell megfelelni, az egészségügyi alkalmassági vizsgálat a látás-, színtévesztés-vizsgálat, vérnyomásmérés mellett kiegészül az alvás közbeni légzészavar szűrésével. Viszont az első jogosítványt illetékmentesen kaphatja mindenki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!