Közélet

2016.01.11. 05:06

Földbe vetett százmilliók: ennyit fizettek az „új somogyi földesurak”

Egy Fejér megyei, szabadhídvégi gazda adott a legtöbbet egy földrészletért a somogyi árveréseken, s belga származású gazdálkodó családja fizetett összességében a legtöbbet a karácsony előtt lezárult licitek során. A nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) honlapján megjelent eredményhirdetések alapján a tíz legjobban költekező érdekeltség fizette ki a közel 12 milliárdos Somogy megyei bevétel egyharmadát.

Fónai Imre

Somogy megyében 9659 hektár állami föld kelt el a licitek során, 592 árverés zajlott le, s 647 fő regisztrált a liciteken – vont mérleget a megyei kormányhivatal. Összegzésük szerint 11,9 milliárd forint folyt be a kasszába. A nyertesek listája alapján most e számok mögé néztünk. „A kikiáltás árak toplistáját egy 189 hektáros göllei és egy 187 hektáros ádándi terület vezeti, ezekre 382, illetve 345 millió forintról indul majd a licit. Egy balatonszabadi 95 hektár férhet még föl a képzeletbeli dobogóra a maga 250 milliós kikiáltási árával” – írtuk októberben. Végül az egy birtoktestért a legtöbbet adók „versengését” a szabadhídvégi Valasovits László nyerte: 431 millió forintnál ütötte le a kalapács az ádándi 187 hektárt. Ádánd különösen értékes területekkel hívta fel magára a figyelmet, hiszen Valasovits összesen 680 milliót költött az ádándi földek árverésén, rajta kívül még az ugyancsak szabadhídvégi Sári Ferenc nyert ádándi földet, utóbbi közel 100 milliót költve e célra.



Az „abszolút kategóriát” mégsem ők nyerték, Claessensék ugyanis „beelőztek”. A somogyszobi Claessens Group 1995 óta gazdálkodik a térségben. A belga származású Claessens Péteren kívül családtagjai közül Christopher, Evelin, Eszter és Johan licitált iharosberényi, bolhási, nagyatádi és somogyszobi földekre, összesen huszonnégyre – és nyert, 840 millió jó magyar forintot áldozva. Darabszámra feltehetően az Ágh-Csincsi rokonságnál senki sem nyert több árverést Somogyban; bábonymegyeri és somi földeket szerzett meg Ágh Tamás, Ágh Regina, valamint a bábonyi oligarchaként emlegetett, de ezúttal nem licitáló Ágh János sógorának családja, Csincsiék. E família a tulajdonába került huszonnyolc birtoktestre kifizetett kevesebb, mint 300 millió forintjával csupán a megyei „abszolút kategória” hetedik helyére fért oda.

A kikiáltási árak toplistáját vezető göllei 189 hektárt a kaposvári Huck Dorota Sára vitte el a kezdő, 382 millió forintos áron. Somogyvámos értékes földjeit Gyenisék Somogyvárról szerezték meg, majdnem kereken félmilliárdot költöttek el így a licitekre. Tengődön a siófoki Májer Ferenc „aratott”: tíz földdarabért 260 millió forintot adott. Az egy lakcímen élő balatonszabadi Baráth Gyula és Imre három helyi terület megszerzésével is előkelő helyre tudott kerülni a toplistán, hiszen 400 millió forintot költöttek, a 95 hektárosért 251 milliót fizettek. Szabó Ignácné is kiköltekezte magát: a siófoki Gyümölcstermesztő Zrt. által bérelt földeket tulajdonolhatja a helyi gazda azok után, hogy három birtoktestre 350 milliót áldozott.
Igal, Somogyszob és Gölle egy-egy földterületének vételára érte el, vagy haladta még meg a már említett ádándin, göllein és balatonszabadin kívül a 200 millió forintot, az előbbi hárommal tehát a kaposvári Bihary András, a kaszópusztai Szász Mihály és a nagyberki Gémes Attila is tagja lett még az egy birtoktestért a legtöbbet adók élmezőnyének.
De persze a somogyi „új földesurak” meg sem közelítik a felcsúti Mészáros Lőrincet, akinek a családja 1400 hektárt licitált össze, 1,9 milliárd forintért...

Akik lemaradtak az élről

Az NFA eredményközlő listája persze még számos érdekességet tartogat, az említetteken kívül is akadtak olyan gazdák, akik egy-egy településen sokat nyertek. Mint például Babócsán és Bolhón a babócsai Határőr Zrt.-hez köthető Hegedűs Józsefné és Radics István. Vagy Somban a torvaji Tikkel Andor Balázs, Barcson a helybéli Binder Antal és Nagy Bálint, Bélaváron és Heresznyén a vízvári Szentpétery Szabolcs Félix, Rinyaújlakon Kalmár Zsolt, Vésén Berkes Sándorné, Nagyatádon Kiskó Nándor és József, Szabáson a nagybajomi Kissné Bodor Ágnes. De bármilyen sokat is költöttek, „balszerencséjükre” mégsem fértek oda a somogyi toplista legelejére.

Az állatok miatt kell a sok föld

Claessens Peter, a Claessens Group ügyvezetője azt mondta néhány hónapja lapunknak: „Számunkra a legfontosabb, hogy az állatok ellátásához szükséges földterület a jövőben is rendelkezésünkre álljon, hiszen hatékony állattartásról e nélkül nem beszélhetünk. Állattartás nélkül pedig az élelmiszertermelés kerülhet veszélybe”.
Ángyán József exállamtitkár azt írta róluk 2013. decemberi, ötödik földjelentésében: „A somogyszobi Claessens Group négy céget (többek között a Somogyszobi Mezőgazdasági Kft.-t) foglal magában. Tulajdonos igazgatója, Claessens Peter belga származású nagybirtokos 1995-ben települt Magyarországra, és a Dél-dunántúli Mezőgazdasági Kombinát egyik utódcégét vette meg”.
A földbérlet-pályázat nyertes társaságainak Ángyán-féle országos rangsorát a felcsúti Búzakalász 66 Kft. vezette 1036 hektárral, a Claessens Group a 13. helyre került, 161 hektárral.

Akár csak a földbérleteknél

A megyében bérbe adott területek közel hatvan százalékét a 100 hektárnál nagyobb területet elnyert 11 érdekeltség 21 pályázója szerezte meg, 2100 hektár állami földterület bérleti jogának elnyerésével – ez a mondat Ángyán József hatodik, utolsó földjelentéséből való, melyben a földbérletpályázatok somogyi eredményeit összegezte. Erre rímel mostani gyűjtésünk megállapítása: a tíz legjobban költekező érdekeltség fizette ki a közel 12 milliárdos Somogy megyei bevétel egyharmadát.

Egy földterületért a legtöbbet fizették ki

1. Valasovits László, Ádánd, 431 millió Ft
2. Huck Dorota Sára, Gölle, 382 millió Ft
3. Baráth Gyula, Balatonszabadi, 251 millió Ft
4. Bihary András, Igal, 249 millió Ft
5. Szász Mihály, Somogyszob, 240 millió Ft
6. Gémes Attila, Gölle, 200 millió Ft


A somogyi árveréseken az összességében legtöbbet kifizető gazdák és érdekeltségek
1. Claessensék- Iharosberény, Bolhás, Nagyatád, Somogyszob, 840 millió Ft.
2. Valasovits László- Ádánd, 680 millió Ft.
3. Gyenisék - Somogyvámos, Somogyvár, 500 millió Ft.
4. Baráth Gyula és Imre - Balatonszabadi, 400 millió Ft
5. Huck Dorota Sára - Gölle,  382 millió Ft.
6. Szabó Ignácné - Siófok, 350 millió Ft
7. Ághék, Csincsiék - Bábonymegyer, Som, 280 millió Ft.
8. Májer Ferenc - Tengőd, 260 millió Ft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!