Közélet

2016.01.05. 08:08

Nyár közepétől ingyenes? Sokan nem engedik be a kéményseprőket

Újévkor szerencsét hoz a kéményseprő a babona szerint, ám újabban sokan igyekeznek elkerülni a velük való találkozást. Arra számítanak, hogy a kormány ígéretei szerint a nyár közepétől már ingyenes lesz a lakossági szolgáltatás, ezért igyekeznek a zárt ajtók mögött addig kihúzni, hogy ezzel megspórolják az idei díjat. Azonban rendkívül veszélyes, ha nem vizsgáltatják át a fűtésrendszerüket.

K. G.

– Valóban vannak, és lesznek is olyanok, akik emiatt nem engedik be a kéményseprőt, ha januárban csenget, de nekik nem javaslom, hogy ilyen döntést hozzanak, mert ilyenkor értesíteni kell a hatóságot, végső esetben pedig akár 5-35 ezer forintos bírsággal sújtható a renitens ügyfél – mondta Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke. – Reméljük, hogy sokan nem fognak morogni, ha most kerül rájuk a sor. A gyakorlat azt mutatja, hogy a magyar lakosságban van felelősségtudat, és tisztában vannak az ellenőrzés fontosságával.

Vámos Csaba
arra emlékeztetett, hogy 2013 júliusa előtt is akadtak ilyen aggodalmak, hogy nem engedik be a kéményseprőt, amikor megfeleződött a szolgáltatás díja. A hisztériakeltéstől óvott mindenkit.



Nem jön majd olyan gyorsan az ingyenesség, ez a kaposvári Somogy Kéményseprő-Mester Kft. ügyvezető igazgatójának, Farkas Józsefnek a véleménye.
– Ha január 16-áig az önkormányzatok úgy döntenek, hogy felmondják a szerződésüket, július elsejétől a keményseprést a lakossági szektorban átveszi a katasztrófavédelem megfelelő szerve. Amíg azonban felkészülnek, rámehet az idei év, ezért én arra számítok, hogy igazán ingyenes 2017-ben lesz a kéményseprés. Azonban addig is ellenőrizni kell, ha a műszaki vizsgálatok érvényessége, időtartama lejárt – mondta Farkas József.

Arra készülnek, hogy a cég minimális létszámmal fog működni az év második felében, ebben az időszakban a közületi munkákat végzik majd. Feszült várakozás jellemzi a munkatársakat, akik a megszokott munkarendjükből átkerülnek majd a katasztrófavédelemhez. Az biztos, hogy a munkanélküliség réme senkit sem fenyeget, tette hozzá Farkas József.

Átállás a tűzoltókhoz

A kéményseprőknek nem kell attól félniük, hogy a szakmájuk államosítása után állás nélkül maradnak. A hírek szerint határozatlan idejű szerződést kínál a katasztrófavédelem azoknak a kéményseprőknek, akik a jelenlegi cégüktől hozzájuk igazolnak, ám nem kötelező elfogadniuk az ajánlatot. A Kéményseprők Országos Szakszervezete decemberben tárgyalt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetésével. Azt az ígéretet kapták, hogy a katasztrófavédelemhez igazoló kéményseprők nem keresnek majd kevesebbet, mint jelenleg. Rugalmasabb munkaidő és kafeteria is járhat nekik. Emellett a katasztrófavédelem tavasszal OKJ-s képzést is indít kéményseprőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!