Közélet

2016.01.15. 14:24

Zajlik a felsőoktatási átalakulás, kell még finomítani

A Kaposvári Egyetem vezetésétől kapott információ szerint, az elmúlt három év azonos időszakában a sikeresen záróvizsgázók aránya 96-98 százalék körüli.

Márkus Kata

Egy híján száz hallgató kapta kézhez diplomáját pénteken a Kaposvári Egyetemen. A 155 záróvizsgázó közül 150-en tettek sikeres vizsgát, ötvenegyen azonban nyelvvizsga hiányában nem kaphatták meg diplomájukat. A Kaposvári Egyetem vezetésétől kapott információ szerint, az elmúlt három év azonos időszakában a sikeresen záróvizsgázók aránya 96-98 százalék körüli, s ebben az időszakban 30 százalék körül látszik állandósulni a nyelvvizsga hiányában nem kibocsátható oklevelek aránya.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A 155 záróvizsgázó közül 150-en tettek sikeres vizsgát
[/caption]– A felsőoktatás ebben a tanévben minden eddiginél nagyobb átalakuláson ment és megy keresztül – mondta ünnepi beszédében a diplomaosztón Szávai Ferenc rektor. – Mostanra már a megalkotott törvény felülvizsgálatáról van szó nem csupán a törvény módosításáról, szakstruktúra megtisztításról, a duális képzés bevezetéséről. Mindemellett a felsőoktatási koncepció szerint szolgálnia kell a felsőoktatási intézményeknek a társadalmi mobilitást, a gazdasági innovációt. Az új törvény felülvizsgálata azt is jelenti, hogy számos területen finomítani kell. A Kaposvári Egyetemnek pedig azt jelenti, hogy Magyarország egyik állami egyetemeként oktatói rangsorban a hetedik, hallgatói rangsorban a huszonhatodik 48 intézmény összehasonlításában. Összesítve pedig a 15. helyet foglaljuk el.

Ezek is érdekelhetik