Közélet

2016.02.09. 07:42

Füvet nyír, kertet ás, kerítést fest az önkormányzati brigád

Balatonszabadiban is sok az idős, egyedül élő, vagy beteg, aki rendet tétetne valakivel a portája körül, mert maga már nem tudja elvégezni.

Fónai Imre

A helyi lakosoknak is lenyírja a füvét, fölássa a kertjét, lefesti a kerítését a balatonszabadi faluüzemeltető brigád. – Ha már helyi adót szedünk, cserébe szolgáltassunk is – így Király Kálmán balatonszabadi polgármester. – Kiterjesztjük e csapat tevékenységét a helybélieknek nyújtott piaci, vagy szociális alapú szolgáltatással.



Ahogyan más településeken, úgy Balatonszabadiban is sok az idős, egyedül élő, vagy beteg, aki rendet tétetne valakivel a portája körül, mert maga már nem tudja elvégezni. Akadnak olyan ingatlanok is, melyeknek a tulajdonosa nem tartózkodik életvitelszerűen a községben, tőlük is átvállalná az önkormányzati brigád a ház körül szükséges teendőket.
– Természetesen az idősektől vagy nem kérnénk pénzt, vagy csak a költségek részbeni megtérítését kérjük – tette hozzá a polgármester. – A rendelkezésre álló szociális célú keret terhére megtehetjük ezt, márpedig ha így van, akkor miért ne segítsünk? Azt várjuk, hogy lesznek olyanok is, akiknek piaci alapon fogunk számlázni. Végeredményben pedig a falukép is szebb, egységesebb, rendezettebb lesz ezáltal.

Fűnyírást, kertépítést-ápolást, festést-mázolást vállal a faluüzemeltető részleg, mely különböző szakmákban jártas önkormányzati alkalmazottakból áll. Jelenleg öt fős a csapat, az csak a későbbiekben derül ki, hogy az új szolgáltatás bevezetésével bővíteni kell-e a létszámukat. Az igényfelmérést most kezdik Balatonszabadiban.

Három falu váltófutása, cél a Kossuth-kör

Együtt fut március 15-én Balatonszabadi, Siójut és Ádánd. A reményeik szerint hagyományt teremtő váltófutás célja a Balatonszabadihoz tartozó siómarosi Kossuth-körnél lesz és nemcsak diákok vehetnek részt rajta, hanem bárki a három faluból. Mint ismert, az akkor még önálló Siómaros állíttatott először köztéri szobrot Kossuth Lajosnak, a halála után nem sokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!