2016.02.21. 13:43
Kolbásszal, hurkával vendégelték meg az egész falut
A disznó kivételével mindenki nagyon jól érezte magát szombaton Kaposgyarmaton. A sertést ugyanis hajnalban levágták, aztán este az utolsó töpörtyűig megette a varázslatos szépségű zselici falu népe.
A történet úgy kezdődött, hogy Hegedűs Jenő polgármester és a két képviselő, Bozsovics János és Hegedűs Gábor kitalálta: közösség építés érdekében hárman vesznek egy disznót és föltálalják a kaposgyarmatiaknak. Amikor viszont erről tudomást szerzett a faluból Szentbalázsra elszármazott Kinder József – akinek számos rokona Kaposgyarmaton él ma is – ajándékul fölajánlott egy kétszáz kilósnál nagyobb állatot. Hajnali hat óra tájban indultak a fogdmegek a körjegyzőség településre, ahol az ottani polgármester, Tompos Gábor szúrta le.
Kaposgyarmatra visszatérve Hegedűs Jenő és Tollas József barack illetve törköly pálinkájából merítettek erőt az emberek a nem csekély feladathoz.
Innentől fogva az irányítást átvette a messze földön híres kolbásztöltő és sonkagyártó mester, Vajda László. A disznót előbb hatalmas teknőnyi forró vízben megforgatták, majd egy fémasztalra vonszolva megpörzsölték. Aztán egy V-alakú faépítményre emelték, s röpke fél óra alatt ízekre szedték. Az aktus alatt kiderült: még sokak családjában él a hagyomány, szinte minden kaposgyarmati férfi alkalmas böllérnek. Ha valakinek esetleg lelkiismereti problémája akadt volna, kézközelben tartózkodott Sándor László plébános.
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Gyarmati disznóságok
[/caption]
A nap kezdetekor minden résztvevő Gyarmati disznóságok föliratú kötényt kapott, s aztán ebben serénykedett. Az esti vacsorán Hegedűs Jenő polgármester számadása szerint a 98 lakos közül 62 megjelent, s különösen a csípősebbre készült kolbászt dicsérte. A vacsora után közös énekléssel-nótázással koronázták meg a napot.