Közélet

2016.02.23. 15:34

Már 130 a Balaton vízszintje: harmadfokú a készültség

Elérte a 130 centimétert a Balaton átlag vízállása és a héten újabb esők jönnek. Harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a vízügy a Balaton térségére.

F. I.

Ahogyan megírtuk, február 5-én 123 centinél nyitották ki a siófoki Sió-zsilipet, melynek azonban korlátozott a kapacitása, jelenleg másodpercenként 40 köbméter víz folyik át rajta. A vízgyűjtő azonban ennél intenzívebben táplálja a tavat, ezért a folyamatos vízszintemelkedés az elmúlt hetekben, a vízeresztés ellenére.A 2014-es különösen csapadékos évben mérték csak ennél magasabb vízállásokat az utóbbi évtizedek során, aminek az is az oka, hogy a korábbi és papíron jelenleg is érvényben lévő 110 centiméteres helyett már akkor is 120-as felső szabályozási maximumot alkalmaztak a döntéshozók. Beszámoltunk róla, hogy a balatontipp.hu információs portál szerkesztője nemrég közérdekű adatigényléssel fordult a vízügyi igazgatósághoz, többek között arra várva választ: ki rendelte el a 120-as felső maximumszinthez igazodást annak ellenére, hogy egyelőre nem kaptak engedélyt rá és még a 110 van érvényben? Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármester pedig arról tájékoztatta lapunkat a minap: települése megfellebbezte a 120 centiméteres fölső maximum érvénybe léptetését.

2014. szeptember 22-én a hatalmas esőzések hatására 135 centiig emelkedett a Balaton átlag vízszintje, október 15-én már „csak” 128-at mértek. Ugyanebben az évben márciusban is mutatott 129-et a vízmérce.  


Videó: FlyingEyes Drone Media

A Sió-zsilip jelenlegi maximális kapacitása 55 köbméter/másodperc. Szakemberek szerint a tartósan magas Balaton-vízszint előfeltétele, hogy az időnkénti extra csapadéktól hamar meg tudjon szabadulni a tó, ehhez pedig kétszeresére-háromszorosára kellene növelni a Sió-zsilip áteresztőképességét. Elméletileg ma is le lehetne engedni nyolcvan köbméter vizet másodpercenként, ilyen intenzitású vízeresztést azonban sem a Sió-csatorna, sem az öreg zsilip állapota nem tesz lehetővé, mindkettő felújítása szorul. A 300 milliárdos Balaton-fejlesztési programban 12 milliárd forint szerepel a második világháború után épült, ma már kritikus állapotú műtárgy felújítására és a Sió-meder rekonstrukciójára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!