Közélet

2016.02.19. 15:53

Megtakarítás, leépítés - kétmilliárd felett a DRV kintlévősége

Egyelőre hatvan dolgozótól vált meg a DRV, s hogy összesen hány munkavállalót érint a leépítés, azt csak egy-két hónap múlva lehet megmondani – ez is kiderült Volencsik Zsoltnak, a siófoki székhelyű víziközmű-szolgáltató vezérigazgatójának pénteki sajtótájékoztatójából.

Fónai Imre

Lapunk már korábban beszámolt róla, hogy az állami tulajdonú vízszolgáltatók közül a DRV Zrt.-nél kezdődött meg elsőként a létszámleépítés. A pénteki tájékoztatót „a sajtóban felmerült találgatásokkal összefüggésben” hívták össze a cégvezető szerint, azzal a céllal, hogy „mindenki tisztábban lásson”.Amikor októberben átvette a vezérigazgatói tisztséget, „a társaság már nehéz helyzetben volt”, emlékeztetett Volencsik Zsolt. – Rögtön cselekedni kellett a munkahelyek hosszú távú, stabil megőrzése és a kiváló szolgáltatás fenntartása érdekében – folytatta a DRV-vezér. – Alapvető probléma az összes állami víziközmű szervezeti felépítése; speciális működési modellre van szükség a gazdaságossághoz. Tudni kell, hogy a DRV-é az ország legrosszabb állapotú, legelöregedettebb vezetékhálózata. Ráadásul az elmúlt években ennek a felújítása is elmaradt. S e hálózat töredéke van csak kihasználva, a karbantartási költség viszont állandó, sőt, a felújítások elmaradása miatt egyre nő. Egyedülálló a DRV abban is, hogy nagyon sok a szezonális fogyasztó a Balaton és a Velencei-tó partján. Az árbevétel is hullámzó, s bár az ivóvíz az egyik legolcsóbb szolgáltatás, mégis kétmilliárd forintnál is nagyobb a kintlévőségünk.

Volencsik szerint mindenképen szükséges a párhuzamosságok megszüntetése, az összevonások utáni hatékonyabb működtetés. A fenntartható gazdálkodás jegyében hatpontos H2O-programot dolgoztak ki. Átvizsgálják a külsős és alvállalkozói szerződéseket, amitől 2016-ban 373 millió forintos megtakarítást várnak. Csökkentik a vezetői juttatásokat, a vezérigazgató például külön kérte a nemzeti vagyonkezelőtől: amennyiben lehetséges, ne emelkedjék a fizetése (az állami tulajdonú vállalatok vezetői esetében a bérplafont nemrég emelték kettőről ötmillió forintra – a szerző). Változás-menedzsment irodát nyitnak, ahol várják a munkavállalók kérdéseit. Megvizsgálják a szezonális munkarend bevezetését, s munkavállalóikat ezentúl folyamatosan tájékoztatják interneten, emailben és faliújságon is, többek között az átalakítás menetéről. Az aktuális tudnivalókat a vezérigazgató a sajtótájékoztató előtt mondta el kollégáinak videóüzenet formájában.

Kétszáz dolgozótól válik meg a DRV – erről az Együtt tartott sajtótájékoztatót a héten Kaposváron. – Egy-két hónap kell még a szervezeti átalakításhoz, addig nem lehet végleges számot mondani – tájékoztatott pénteken Volencsik Zsolt. Kérdésre válaszolva azt mondta: nem tudja számszerűsíteni, milyen mértékben apasztotta évi 18 milliárdos árbevételüket a rezsicsökkentés, ami elsősorban a felújítások elmaradásában érezteti hatását.

Volencsik Zsolt: A szakszervezet egyetértett

– Hány dolgozótól váltak meg eddig? – kérdezte lapunk Volencsik Zsolttól.
Hatvantól – felelte a DRV-vezérigazgató.

– Igaz, hogy ebből 29 somogyi munkavállaló és csak azért nem 30, mert az már csoportos létszámleépítésnek számítana?
– A központi szervezet átalakításával kezdtünk, s mivel a cég székhelye Siófok, így somogyi a legtöbb érintett. Nem a csoportos létszámleépítés elkerülése volt a célunk, ez fel sem merült, az elbocsátott somogyi dolgozók száma nem érte el a csoportos létszámleépítés határát.

– Igaz-e, hogy a szakszervezet kifogásolta: megállapodásukkal ellentétben előbb kezdtek leépítésbe, mintsem a cég átszervezése megtörtént volna?
– Megállapodtunk a szakszervezettel. Egyetértett a leépítés folyamatával és szükségszerűségével.

– Hány dolgozó munkahelyét lehetett volna megőrizni abból az 50 millió forintból, amiből idén januárban kommunikációs feladatokkal bíztak meg egy ügynökséget?
– A jövőben csak a legszükségesebb feladatokra költünk. A belső kommunikáció javítása dolgozói igény volt. Ez az összeg elenyésző egy ekkora cégnél.

Kiállnak a létszámleépítés ellen

Több, mint kétezer dolgozó, közel négyszáz ellátott település – ez ma a DRV Zrt. Ahogyan megírtuk, az ágazati szakszervezet nemrég közleményt adott ki, még a köztársasági elnököt is tájékoztatták arról, hogy álláspontjuk szerint az ágazat forráshiánya a foglalkoztatás mellett az üzemeltetést is veszélyezteti. Bértárgyalásokat kezdeményeztek, s leszögezték: kiállnak a létszámleépítés ellen. Közölték: amennyiben a tárgyalások március 22-ig, a víz világnapjáig nem vezetnek eredményre, demonstrációt szerveznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!