Közélet

2016.02.25. 16:23

Mindenkit hazavárnak

A cseri városrész melletti szőlőhegyben előforduló illegális házfoglalók, az épületeket esetenként széthordók ügyében, a donneri városrészben autóval rodeózok fülön csípésében, illetve a Pécsi utca környékén ugyancsak előforduló falopások visszaszorításában kértek segítséget többek közt a városatyák a beszámolóra érkezett rendőri vezetőktől a csütörtöki közgyűlésen. Piros Attila megyei rendőr­főkapitány a közgyűlésen bejelentette, kiemelt közlekedésbiztonsági intézkedéssorozatot rendel el – nem a büntetést preferálva – különös tekintettel a gyalogosokra és kerékpárosokra. Szita Károly pedig arra kérte kollégáit, legyenek tevőleges segítői a tavaszi közlekedési ellenőrzéseknek.

Márkus Kata

– 2010­-hez képest tavaly 60 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma Kaposváron – emelte ki Heffer Attila, városi rendőrkapitány a csütörtöki városi közgyűlésen éves beszámolójában. – Az írásbeli beszámoló elkészítése óta mostanra 20­-ról 27-­re emelkedett az elfogott lakásbetörők száma. A térvédelmi kamerarendszer egyre jobban beváltja a hozzá fűzött reményeket, 139 konkrét bűncselekmény esetében használtuk a kamerák felvételeit június óta. A személyi sérüléssel járó közlekedési balestek száma azonban nőtt, 2015­-ben 193, 2014­-ben 167 ilyen esetet tartottunk nyilván.

Ezzel, valamint azzal indokolta intenzív közlekedésbiztonsági intézkedéssorozat elrendelését Piros Attila, megyei rendőr­főkapitány, hogy míg tavalyelőtt 20, addig tavaly 30 ember vesztette életét Somogy útjain. Az intézkedéssorozat lényege nem a büntetés, hanem a figyelemfelhívás lesz, mert mindenkit hazavárnak.

Miháldinecz Gábor (Jobbik) kérdezte meg a napirend kapcsán, van­e tudomásuk a rendőri vezetőknek a cseri városrész melletti szőlőhegyen illegális házfoglalókról, a házakat széthordókról? Nagy Attila (Fidesz) a kaposfüredi betöréssorozatot tette szóvá, s kérdezte, ezekből mennyit sikerült felderíteni, esetleg nem volna érdemes kamerarendszert telepíteni oda is?
Heffer Attila városi rendőrkapitány elismerte, van tudomásuk a Cserben említett cselekményekről, szétlopásról. – Értünk el eredményeket e tekintetben, nem reménytelen esetekről van szó – mondta. – Személyesen hozzám is fordulhat, akivel ilyen történik, az eseteket bűncselekményként kezeljük. A kaposfüredi betörések ügyében decemberben szintén értünk el eredményt, s azóta talán vége is szakadt, az eljárások folyamatban vannak. A kamerákról: ha beváltja a reményeket a belvárosban, s amennyiben van rá forrás, akkor van létjogosultsága Füreden és más városrészekben is, ám fontos, meghatározni, mire akarjuk használni és hogyan.

Szép Tamás (Fidesz) kérte, hogy a Donner környékét továbbra is erőteljesebben figyeljék a rendőrök, mert mint mondta: jön a jó idő, megélénkülnek a társas kapcsolatot jó és rossz értelemben is. Az autós rodeózókat, ha lehet, fülön csípni szíveskedjenek!
Borhi Zsombor alpolgármester szerint ugyan a javult a helyzet választókörzetében, de egy dolog visszatérő probléma: a falopás. – Ipari mennyiségű fát hoznak ki az erdőből – hívta föl a figyelmet. – Hogy tudják ezt minden következmény nélkül tenni?
Borhi Zsombor a pécsi utca, Giber Vilmos (Fidesz) pedig a Klebelsberg kollégium környékére kért kiemelt figyelmet. Szita Károly polgármester arra kérte kollégáit, legyenek tevőleges segítői a tavaszi közlekedési ellenőrzéseknek.

Hatékonyságot kért a polgármester

Az elmúlt évben 41 somogyi településen volt olyan tűz, ahol be kellett avatkoznunk – mondta évértékelőjében Róth Zoltán őrnagy, a város tűzoltóparancsnoka. – A megelőző tevékenység eredménye, hogy kevesebb tennivalónk akadt az elmúlt évben, mint korábban. A téves jelzések számát csökkenteni egyelőre nem tudjuk, ezért intézkedtünk a beépített tűzjelzők felülvizsgálata érdekében.
Szita Károly polgármester összegzésében kiemelte, jó, hogy a prevenció következtében összességében csökkent, Kaposváron viszont 32 százalékkal nőtt a tűzesetek száma, ami nagyrészt a zöldégetésekből adódik – Akkor, amikor a város elszállítja a zöldhulladékot, s csak ki kell tenni, s akkor, amikor belterületen sehol és semmikor nem lehet égetni – mondta. – Jegyző úr, nagyobb hatékonyságot kérek! Az év második felétől a kéményseprés ingyenes lesz. Tavaly hat szén-monoxid mérgezéses eset történt, hogy hat eset se fordulhasson elő, e területen is hatékonyságot kérek!

Zöld rendszámmal ingyen!

Arról is döntött Kaposvár közgyűlése csütörtöki ülésén, hogy valamennyi Kaposvárra érkező zöld rendszámú autó ingyenesen parkolhat a jövőben a város minden parkolójában. A város ugyanis szeretné elősegíteni a környezetkímélő gépjárművel elterjedését, a kormány célja, hogy 2020-ig a hazánkban forgalomban lévő járművek másfél százaléka elektromos autó legyen.
A város megállapodott a rendező Jogo Bonito Európa Kft-vel arról, hogy a Nemzetközi Ifjúsági Labdarúgó Fesztivált az idén és 2017 és 2021 között is megszervezik. – Nem lebecsülve a sportértékét a rendezvénynek, igazi nagy hozadéka mégis az, hogy fiatalok Európa számos országából és más kontinensekről is eljönnek Kaposvárra, megismerkednek egymással és a várossal, s közük lesz egymáshoz – emelte ki a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!