Közélet

2016.02.29. 17:37

Teljes osztályok hiányoztak hétfőn az iskolákból

Információink szerint sok intézményben akadtak teljesen üres termek, s volt iskola, ahonnét a diákok több mint harmada hiányzott.

A. V., F. I.

– A hétvégén felhívott a fiam osztályfőnöke, megy-e a fiam iskolába hétfőn, mert ha igen, egyedül lesz az osztályban – mesélte ismerősöm hétfőn délelőtt. Nem a szóban forgó kaposvári általános iskola volt az egyetlen, ahol előfordult, hogy a nem leszek iskolában-mozgalom felhívására teljes osztály tanulóinak igazolták szüleik az utolsó februári tanítási napot: információink szerint sok intézményben akadtak teljesen üres termek, s volt iskola, ahonnét a diákok több mint harmada hiányzott.Törzsök Roland, a Munkácsy gimnázium tizedikese például állította, alma matere közel kilencszáz tanulójából úgy 100-120-an mentek csak hétfőn iskolába, utóbb kiderült, éppen fordított volt az arány: úgy 120-an maradtak távol – a nagyjából nyolcszázból, merthogy ennyien járnak a Munkácsyba –, igaz, volt, hogy teljes osztály hiányzott. A Táncsics gimnáziumban is volt osztály, melynek csak egyetlen tagja jelent meg az órákon, de más osztályokban is előfordult, hogy a diákok több mint harmada hiányzott. Úgy tudjuk, akadt olyan általános iskola a megyeszékhelyen, ahol a nyolcadikosok nagy része nem jelent meg, másutt a diákok 35-40 százaléka maradt távol hétfőn, igaz, a hiányzók közé értelemszerűen beletartoznak a mind jobban kiteljesedő influenzajárvány áldozatai is.

– Nem volt semmiféle iskolai szintű egyeztetés a hiányzásokról – állította Törzsök Roland –, osztályonként döntöttük el, szolidaritást vállalunk-e a tanárokkal, vagy sem. Az osztályfőnökünk tudott a döntésünkről, de nagyon ügyelt rá, hogy kimaradjon belőle, nehogy ráfogják, hogy befolyásolni akar bennünket.

Értelemszerűen jellemzően a Klik fennhatóságához tartozó iskolákban akadt számottevő hiányzó, az egyházi, vagy éppen a Nemzetgazdasági Minisztérium határkörébe sorolt intézményekben kevesebben vettek részt az akcióban, melyhez országosan több tízezren csatlakoztak. Persze azért a nem Klik-es iskolákban is látszott, ez a tanítási nap nem teljesen átlagos: a kaposvári közgazdasági szakközépiskolából is hiányzott a diákok nagyjából ötöde, egyes osztályokban pedig annyain maradtak távol, hogy egyértelmű volt: nemcsak a betegek nem mentek be az órákra...

Harminc százalék körüli volt a hiányzás hétfőn a siófoki Perczel Mór Gimnáziumban – összesített délután Vaskóné Csák Erika igazgató. Osztályonként nagyon eltérő volt a hiányzók száma, akadt, amelyikben csak egy-ketten nem mentek hétfőn iskolába, de olyan is, hogy húszan hiányoztak. Ahogyan megírtuk, a siófoki gimnázium tanári karának javarésze a somogyi oktatási intézmények közül az elsők között csatlakozott a miskolci petícióhoz.
A siófoki Vak Bottyán általános iskola is feliratkozott később a listára, itt hétfőn nem volt érzékelhető hiányzás – tudta meg lapunk. Megkérdeztük a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatóját is, és Szamosi Lóránt válasza szerint a városbéli Baross és Krúdy középiskolában harminc százalék alatt maradt a hiányzási arány. Igaz, ez utóbbi két iskola már nem a Klik-hez tartozik, hanem szakképző intézményként a nemzetgazdasági tárcához...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!