Közélet

2016.03.06. 14:59

A megyéknél lehet pályázni a balatoni 300 milliárdra

A három érintett megyei önkormányzat kizárólagos feladatául szabná a Miniszterelnökség a balatoni régiót érintő 300 milliárd forintos fejlesztési forrás felhasználásához kapcsolódó pályázatírást és projektmenedzselést. A kormány számára készült javaslat több szakmabélit is meglepett, akad, aki a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) kihagyását furcsállja, más azt kérdi: a „kiüresített”, minimális apparátussal dolgozó megyék erre hogyan lesznek képesek?

Fónai Imre

Mivel tehát az összes adminisztratív feladatot a három megyei önkormányzat végezné, a forrásokra pályázni akaró helyi szereplőknek hozzájuk kellene fordulni minden kérdésben. Tavaly Balatonfüreden jelentették be kormányzati képviselők, hogy az uniós és hazai forrásokkal együtt több mint 300 milliárd forintnyi támogatást kaphat az üdülőrégió stratégiai céljai megvalósításához. A Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi, februári ülésén elhangzott: az év első felének végére minden pályázati kiírásnak meg kell jelenni. Így is csak egy év lesz a pályázatok beadására, hiszen 2017. június 30-ig mind a 300 milliárd forintot „el kell költeni”, vagyis szerződni kell a felhasználására. Ellenkező esetben a megmaradt pénzek az országos „nagy kalapba” kerülnek.Hajrázni kell tehát a balatoni régiónak. Éppen arra hivatkozva, hogy a sürgető határidő jelentős feladatokat ró a BFT munkaszervezetére, a tanács több költségvetési forrást igényelt a tavalyihoz képest: 80 millió helyett 120 millió forintot. A legutóbbi siófoki BFT-ülésen Bóka István elnök arról is beszélt: jelentősen javultak a fejlesztési tanács pozíciói, a pályázati kiírások és a döntések során is erős konzultációs joggal bír.
Marad tehát a konzultáció a Balaton Fejlesztési Tanács számára? Hozzáértők számára az sem világos, hogy a három megyei önkormányzat hogyan látja el a pályázatírást és a projektmenedzselést a szűkös kapacitásával, de az különösen nem, miként végzik majd a több térséget átfogó közlekedési és vízügyi beruházások koordinálását?

Ezek is érdekelhetik