Közélet

2016.03.04. 05:01

Az elnémult faluban nincs 112, és az utcára cipelik az online pénztárgépet

A szőlőhegybe zarándokoló telefonálók, utcára cipelt online pénztárgépek, kétségbeesett rohanás és kapkodás, ha mentőt, tűzoltót vagy rendőrt kell hívni – így festenek Kisbárapáti mindennapjai 2016-ban, mert nem működik a mobiltelefon szolgáltatás.

Kovács Gábor

Ki kell menni a kert végébe, ha telefonálni akarunk, legyintett a háza előtt álldogáló Tóth Ferencné.
– Állítom, hogy ennek a völgynek öt kilométeres körzetében több átjátszó torony is van, de leárnyékolnak bennünket a dombok. Benne vagyunk a gödörben... – magyarázta a kocsmában Sovák Zoltán. – Amíg mobiltelefonom volt, a házra egy antennát kellett tennem, de azzal sem igazán működött. Évtizedes probléma ez. Az egyik rokonom azt mesélte, hogy a felsőmocsoládi átjátszó tornyot hozzánk igazítják majd, de azóta sem történt semmi.
– A szőlőhegybe kell mennem, ha mobiltelefonálni akarok. Megállok, nem mozgok, csak úgy lehet. A bonnyaiakkal, a fiadiakkal egy cipőben járunk – bólogatott Radákovics László



A domboldalban egy farakáson ülve találtuk Molnár Lászlót. A fiatal a mobiltelefonját nyomkodta elkeseredetten, facebookozni akart, de borús időben ez reménytelen. Az sms is csak szőkőévente jön be, bankolni sem lehet emiatt.
– Megváltás lenne a falunak, ha működne a mobilszolgáltatás – mondta Csordás Gézáné. – Sok nyugdíjas nem vállalja be a vezetékes telefont, mert magas a költsége. De ha hirtelen mentőt kell hívni, át kell szaladnunk egy olyan házhoz, ahol van vezetékes készülék...
A faluban üzletet működtető vállalkozók is panaszkodnak, mert hiába fizetik az online pénztárgép szolgáltatást, hol működik, hol nem.
– Nekem a dohánybolt miatt nagy szükségem volna a telefonra és az internetre, de akadozik. Nem tudnak elérni az üzletkötők. Ha adatot akarok szolgáltatni a NAV-nak, ki kell vinnem az online pénztárgépet az utcára. A férjem kamionsofőr, ha úton van, nehezen tudjuk tartani vele a kapcsolatot, pedig a három éves kislánynak szüksége lenne az apjára – mondta Keszegné Csordás Krisztina.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Halló, itt Kisbárapáti beszél(ne)
[/caption]


Egy idős férfi majdnem sírva idézte fel a tragédiáját: – Novemberben szívinfarktust kapott a feleségem. Az ügyeletes orvos kijött hozzá, de nem tudta mobiltelefonról felhívni a mentőket. Úgy vélem, ha időben beszállítják a sürgősségire, még ma is élne a nejem. A gyermekeim vidéken dolgoznak, ha valami probléma van, mobiltelefon híján őket sem tudom elérni – mondta Molnár Ferenc. 
Novemberben tűz volt a faluban, akkor a polgármester asszony nem tudta, hova rohanjon, hogy kommunikálni tudjon a tűzoltókkal. Nagy viharok idején a telefonvezetékeket is leszakítja a szél. Idegenek el sem akarják hinni, milyen helyzetben vannak, és a hivatalos helyeken is kétkedve fogadják, hogy vannak még ilyen fehér foltok.
– Már megjártunk minden fórumot, de nem veszik figyelembe a kérésünket. Mintegy ezer aláírást gyűjtöttünk a térerőért, hiába – sorolta Kiss Jánosné polgármester. – Felajánlottuk a szolgáltatónak, hogy a veszprémi püspökség jóvoltából ingyen és bérmentve tehetnek átjátszó berendezést a templom tornyára. Nem kellett. Aztán szélerőmű parkot terveztünk, de túl közel volt a védett madarak fészkéhez, az elképzelés természetvédelmi okból meghiúsult. A cég felajánlotta a 85 méter magas próbamérő tornyát, de a mobilszolgáltató még csak nem is válaszolt. Ezek profitorientált vállalatok. Azt mondták, 40 millió forintba kerülne az átjátszó torony, ha a felét le tudjuk tenni, már másnap nekilátnak. Ez csak álom...

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] De hol van a jel?
[/caption]


Nem jön össze a segélyhívás 


Kisbárapáti, Bonnya és Fiad háziorvosa ha vidékre megy rendelni, nyugodtan otthon hagyhatná a mobiltelefonját, úgysem érik utol.
– Voltam már olyan helyen a környéken, ahol a 112-es segélykérő hívás nem jött össze – mondta Horváth Tamás. – A meglátásom szerint Magyarországon a jogszabály úgy készül, ahogy a multi megrendeli, de a Lajtától nyugatra, ha egy település legutolsó házában nincs térerő, a szolgáltató rohan és megoldja. Azt mondják, hogy kevés az előfizetés, de amíg nincs térerő, nem is lesz, aki előfizet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!