Közélet

2016.03.31. 11:52

Gólyafészekért harcolnak a kaposhomokiak, besegít az E.ON

Húsz év múltán jelent meg egy gólyapár Kaposhomokon, nagyon szurkolnak nekik a helyiek, mert tavaly nem sikerült a költés, és az idei év is viszontagságosan indult a költöző madaraknak. A kaposhomokiak most abban reménykednek, hogy az áramszolgáltató segítségével egy védett műfészket helyezhetnek ki, ezzel óvhatják őket.

Kovács Gábor

A közelben lakó Borza Anna is együttérzően figyeli a gólyákat, amelyeket megkedvelt az egész falu.
– A szerencsétlen pár a kaposhomoki templom melletti villanyoszlopon fészkel. Tavaly egy ág esett oda, megdőlt a fészek. Ráadásul abban az évben túl későn jöttek meg, már nem tudtak költeni – mondta a hölgy. – Nagyon fontosnak tartom, hogy segítsük a gólyákat,  hogy egy megfelelő fészkelőhelyet alakíthassanak ki, mert addig nem raknak tojást. Sajnos egyre kevesebb a madár, nemcsak a városokban, de vidéken is. Nagyon lecsökkent a fecskék száma, sőt még verebet is alig látni. Madarak hiányában félő, hogy elszaporodnak a kártevők.A kaposhomoki fészekhez csak az áramszolgáltató szakemberei nyúlhatnak a nagyfeszültségű vezetékek balesetveszélyes volta miatt. A polgármester az E.ON-hoz fordult, hogy közösen lépjenek fel a gólyák érdekében.
– Húsz éve fészkelt nálunk utoljára egy gólyapár. Egy kémény volt a lakóhelyük, de biztonsági okokból le kellett bontani. Azután eltűntek a gólyák, ezért most nagyon örültünk, hogy újra megjelentek – mondta Barta István.
Húsvétkor tért vissza az egyik gólya, hogy várja a párját, azonban a mostani fészek nincs túl jó állapotban. Emiatt sokáig nem látták az első madarat sem, attól félnek, hogy továbbállt.
– Felvettem a kapcsolatot az E.ON-nal, és egy ornitológussal is konzultáltunk a helyszínen. Minden segítségre ígéretet kaptam, még azt is megbeszéltük, hogy hol lesz a tartóoszlop helye, mégsem történt semmi – folytatta a polgármester. – Tavaly kissé elkéstünk, az idén tavasszal tehát korán kezdtem el egyeztetni a szakemberekkel. Legutóbb az kérte az áramszolgáltató, hogy írásban nyújtsak be kérvényt. Egy év után itt tart az ügy...

Megkerestük mi is az E.ON-t, a kérdésünkre azt közölték, hogy a jövő héten már felszerelik a kért fészekmagasítót. Varga Ivett sajtószóvivőtől megtudtuk, hogy az eredeti kérés arra vonatkozott, hogy a fészekmagasítót a templom mellé tegyék – ezt azonban a természetvédelmi őr aggályosnak találta, és ezzel villamossági szempontból is egyetértettek. A madárvédelmi szakemberrel és a polgármesteri hivatallal egyeztetve végül a Széchenyi utca 83 számú házhoz kerülhet az új fészekmagasító. A fészektartónak köszönhetően ez a megoldás a gólyák számára is biztonságos helyzetet teremt, illetve az áramszolgáltatás zavartalanságát sem veszélyeztetni.

 

Az áramszolgáltató védi a madarakat

Az E.ON szolgáltatási területén minden évben kb. 150 újabb gólyafészek-magasítót helyeznek ki – ezzel is hozzájárulva a madárállomány védelméhez, a gólyák biztonságos költéséhez. A vállalatcsoport évtizedek óta foglalkozik a madárállomány védelmével. Madárvédő eszközökkel, fészekmagasítók felszerelésével, költőládák kihelyezésével járul hozzá a védett fajok biztonságos költéséhez és az állománynövekedéséhez. A nemzeti parkok, madártani egyesületek szakértőinek útmutatásai alapján folyamatosan végzik a vezetékhálózatuk madárbaráttá tételét, az új hálózatok kialakítása pedig már a madárvédelmi szempontok maximális figyelembe vételével történik.

A madárvédelmi projektek keretében a szakemberek gólyafészek-magasításokat, áthelyezéseket végeznek, továbbá burkolatokat helyeznek el az oszlopok földelt kereszttartóin, ezen túlmenően nagyfeszültségű tartóoszlopok felső harmadára költőládákat helyeznek ki a védett madarak (vörös vércse, kék vércse, kerecsensólyom) számára – mesterséges költőhelyet teremtve ezzel számukra. Néhány éve készült el az ország teljes középfeszültségű szabadvezetékes hálózatának madárvédelmi szempontú felmérése. Ennek köszönhetően minden meglévő vezetékszakaszról pontos információ áll rendelkezésre arról, hogy milyen madarakat, milyen módon veszélyeztet, illetve hogy a madárpopuláció nagyságát is figyelembe véve mennyire sürgős az adott vezetékszakasz madárvédelmi szempontú rekonstrukciója. Ezen információk adják a kiinduló adatokat a vezeték felújítási munkák tervezéséhez. Az E.ON minden évben 70-100 millió forint értékben végez ilyen beruházásokat az áramhálózatukon. Mivel a fészekmagasító áthelyezése rövid áramszünettel jár, kérik az ott élők megértését.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!