Közélet

2016.03.09. 16:20

Híd a semmibe: ezreknek adott volna munkát a bedőlt program

Az érintettek szerint legkevesebb 1000-2000, de akár tízezer megyebeli romának adhatott volna munkát a Híd a munka világába program – ha bármi megvalósul az elképzelésekből. Az ötmilliárd forintos projekt, és az ennek keretében 2014-ben létrehozott foglalkoztatási szövetkezet elvileg a hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságát, munkaerőpiaci jelenlétét, társadalmi és gazdasági integrálódását biztosította volna, emellett az esélyegyenlőtlenség és a munkaerő-piaci diszkrimináció felszámolását remélték tőle.

Vas András

Tavaly újabb és újabb botrányok robbantak ki a Híd a munka világába programmal kapcsolatban, egyesek szerint közel egymilliárdos visszaélések történtek: negyedmilliárdért vásárolt budapesti székház, milliós tételben elszámolt benzinpénz, tízmilliós autóbérletek, bútorokra, kommunikációs feladatok, több mint százmilliós, eredmény nélküli reklámokról szóltak a hírek. Felmerült a költségvetési csalás gyanúja is, majd újabb és újabb ügyek miatt indult nyomozás, jelenleg nagyjából tucatnyi vizsgálat zajlik... A roma vezetők ugyan tagadták, hogy bármi probléma lenne, ám úgy tűnik mégis komoly problémák adódtak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ugyanis közleményt adott ki: keddtől szabálytalanságok gyanúja miatt eláll az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) a projekttel kapcsolatban megkötött szerződésektől, s a kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket, több mint 1,6 milliárd forintot. Az Emmi szerint a vizsgálatok megállapították, a foglalkoztatási szövetkezet nem alkalmas a meghatározott feladatok ellátására – „a szakmai tevékenységek lényegi elemeit sem megvalósítani, sem működtetni, sem fenntartani nem képes”, a program záró beszámolóját többszöri késedelem után, határidőn túl nyújtották be, s az elszámolásra benyújtott tételekkel kapcsolatban fennáll a nem teljesítés gyanúja – a minisztérium összesen 23 vizsgált szabálytalanságot említ.– Ha nem sikerül elérni, hogy még egyszer elszámolhasson az önkormányzat, tényleg nagy a baj – ismerte el Berényi László, a somogyi területi roma önkormányzat egykori elnöke, hajdani fideszes országgyűlési képviselő, aki a szerződések megkötésekor elnökhelyettese, jelenleg képviselője az ORÖ-nek, s január közepén került a foglalkoztatási szövetkezet élére. – Egy ekkora összeget, mint az 1,6 milliárd forint, a központi költségvetési keretből kapott támogatásból nem tud visszafizetni az önkormányzat.

Berényi László szerint érthető az Emmi döntése, hiszen az ORÖ nem adott le teljes elszámolást, ám hozzátette, ennek egyszerű akadálya volt: a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal lefoglalta az iratok egy részét. Emellett azt sem értette, miért kell a projekt hibái miatt az önálló jogi személy foglalkoztatási szövetkezetet is büntetni.
– Jelen formájában valóban alkalmatlan a feladatok ellátására a szövetkezet – magyarázta –, de csak azért, mert a Híd a munka világába projekt nem biztosította a szükséges infrastruktúrát. Nem épültek ki a régiós irodák, nem született meg a szükséges adatbázis, vagyis képtelenség volt dolgozni. Nem véletlenül mondatták le az előző vezetést sem, mostani formájában viszont már alkalmas a szövetkezet az eredeti célok megvalósítására.

Az ORÖ egykori elnökhelyettese megjegyezte, a citált hiányosságok, szabálytalanságok az önkormányzat nemrégiben leváltott elnökéhez, Hegedűs Istvánhoz és munkatársaihoz köthetőek, hiszen nekik kellett volna ellenőrizniük a különböző folyamatokat. Felvetésünkre, hogy a szerződéseket még a Farkas Flórián elnökölte ORÖ írta alá, s a jelenlegi miniszterelnöki megbízott irányította januárig a szövetkezetet is, Berényi László úgy reagált: a Farkas-féle vezetés rendre elszámolt a pénzekkel...

– Nem azt mondom, hogy akkor nem akadtak problémák, de nem ilyen volumenűek – felelte kérdésünkre, hogy ezek szerint a Hegedűs-éra előtt nem történtek visszaélések? – Ráadásul úgy gondolom, nem szabadna találgatni, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, ennek ellenére a sajtó folyamatosan bűncselekményeket emleget, noha eddig ilyet a rendőrség és az ügyészség sem állapított meg. Abban pedig biztos vagyok, hogy az új vezetésű szövetkezet kap majd pénzt, hogy megvalósíthassa az eredetileg meghatározott feladatait, hiszen ezek a kormányprogram részei is. Ha egy éve engedik, hogy elinduljon, ma már csak Somogyban minimum 1000-2000 embert foglalkoztat. Felállt volna már a gyógynövény-hálózat, melynek keretében 150 településen kezdődhetett volna meg a gyűjtés, de a vízügyi-csatornázási programok is komoly lehetőséget kínáltak.

A legrászorultabbak jövője a tét

Balogh Imre, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat vezetője is legalább kétezer foglalkoztatottról beszélt, de nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy tízezer érintettnek adott volna munkát a szövetkezet Somogyban.
– Arról volt szó, hogy foglalkoztatási-képzési projektek indulnak a Híd a munka világába program keretében – mondta –, de ezekből semmi sem lett. A megyében egyetlen adatgyűjtésen kívül semmi sem történt, pedig arról volt szó, hogy nagyberuházuásoknál, állami vállalatoknál alkalmazzák majd a képzetlen tömegeket.

Kérdésünkre, szerinte miért nem történt semmi, Balogh Imre először nem akart válaszolni.
– Nem megfelelő döntések és komoly szakmai hibák vezettek idáig – jegyezte meg végül. – Nem akarok erre gondolni, s bízom benne, hogy nem történt bűncselekmény, de láthatóan nagy a baj. Aminek ismét a legrászorultabbak isszák meg a levét: csak Somogynak többszázmillió forintot, de adott esetben akár milliárdos tételt jelentett volna, ha megvalósulnak a programok. Ehelyett lehet, hogy ezrek jövőjével játszottak egyesek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!