Közélet

2016.03.29. 07:50

Kétszáz éves értéket mentettek meg Péterhidán

Több mint kétszáz év után működik újra a péterhidai vízimalom, mely nemcsak egy felújított épületet, hanem turisztikai attrakciót, kulturális központot és gazdasági potenciált is jelent a dél-somogyi falunak.

Jeki Gabriella

Sült szalonna illata száll a levegőben, miközben a március tényleg meghozta a napsütést és vele együtt a felmelegedő időjárást Péterhidára. A gyalogtúra résztvevői érkeztek vissza nemrég a Duna-Dráva Nemzeti Park szervezte kirándulás kiinduló és végpontjára, a felújított (és nemrég befejezett) péterhidai vízimalomhoz. A nyársakat lelkes fiatalok készítik, a szalonnát és kenyeret közben sütésre kész állapotra darabolják a szervezők, a tüzet mindenki egy emberként táplálja. Nemcsak az idő, hanem a hangulat is kitűnő. A malom előtti területet nevetés és beszélgetés tölti be, a felállított padok és asztalok szinte mindegyikénél helyet foglal valaki. A csónakot formáló, fából készült virágtartókban már kibújtak az első növények.



Az épület ma már teljes, 1810-es pompájában áll újra, szakemberek a vélhető eredeti tervek és elemek alapján építették újra. A vízimalom hosszú időn keresztül használaton kívüli, romos, lepusztult állapotú, omlásveszély miatt elzárt területen állt. A műemlék védettséget élvező, önkormányzati tulajdonú malom ügyét a Péterhidáért Egyesület karolta fel. Először azonban szinte a földdel kellett egyenlővé tenni az egész komplexumot. Csak a bontási munkák után kezdődhetett az érdemi munka.
– A vízimalom a kezdetektől fogva a falu fontos szimbóluma, ezért a megmentése nem volt kérdéses – hangsúlyozta Lantos Zoltán, az egyesület elnöke. – Találtunk egy térségek közti együttműködésre épülő pályázatot, amivel el tudtunk indulni, majd erre ráépítve kerestünk egy másik vidékfejlesztési forráslehetőséget is, amiből befejeztük. Nemcsak az épület újult meg, hanem a malomgépészet is, melynek egy-egy darabját megtaláltuk a romos falak között. Felfogadtunk egy malomépítő mestert Tamás Pétert, aki kis átépítéssel, kis rekonstrukcióval újra működőképes állapotba hozta őket.

A műemlékvédelmi eljárások miatt a megvalósítás nem ment túl könnyen, de végül a 2012-ben beadott pályázatból 2015 végére kézzelfogható eredmény lett. Mindez igazi történelmi kincsesbányának is bizonyult: a XVIII. századi első katonai felmérés során a település jellemzésében már megemlítették a vízimalmot, amely vélhetően a jelenlegi malom helyén állt. „A patak, amely egy mocsáron folyik keresztül, helyben egy malmot hajt, a falu mellett található hídon lehet átkelni rajta.”

– A malom most még „csak” a térség kínálatához illeszkedő, turisztikai attrakció, ám sok tervünk van a hasznosításával – hívta fel a figyelmet Lantos Krisztina, egyesületi tag, a falu önkormányzatának egyik képviselője. – A következő lépés a malomárok rekonstrukciója, melyhez egy előzetes tanulmány is elkészült már, aztán visszahozni a vizet a mederbe, amivel üzembe lehet helyezni a meglévő turbinákat. A melléképület segítségével így egy kisebb, áramtermelő erőmű jöhetne létre, amely biztosíthatja például a közvilágítást az egész faluban. Egy 130 lelkes kis településen ez néhány év alatt megjelenne az éves költségvetésben.

A Rinya mentén épült malmok között a péterhidai kiemelt helyet foglal el, hiszen a ritkán fellelhető turbinások sorát erősíti. A malom helyi funkciójának erősítéseként a felső szinten kialakított, egybefüggő hatalmas területet közösségi célokra használhatják, miközben a ma már újra működőképes, impozáns malomgépészet bemutatása évente többezer turistát is hozhat a dél-somogyi kis falunak. Az országos adatok szerint a kirándulók ugyanis nagyon szeretik vízimalmokat.
– Csodálatos ez az épület és szinte félelmetesek a hatalmas gépek – mutatott rá az egyik, Pécsről érkezett látogató. – Mire lenne szükség, hogy újra működés közben láthassuk?
A válasz persze egyszerű: lelkesedés a bürokrácia útvesztőiben bolyongáshoz, együttműködő partnerek és sok-sok kitartás. Ez utóbbiból – ahogy azt a felújított malom is mutatja – szerencsére nincs hiány Péterhidán.

Három vízikerék, két hengerszék, egy rosta és koptató

A péterhidai vízimalom homlokzatán található vésett tábla tanúsága szerint a malom 1810-ben épült. A falak égerfa-cölöp alapon nyugszanak. Az épület gróf Széchényi Ferenc csokonyai uradalmához tartozott, aki három fia közt még életében felosztotta birtokainak jelentős részét. A felosztást megelőzően 1814-ben részletes birtokösszeírást készíttetett, melyben fennmaradt a malomra vonatkozó közlés: „Épületek: malomház, műhelyszoba az őrlők számára, deszkametsző. A lisztőrlő malom háromkerekű, a deszkametsző pedig egy. A Rinya vize hajtja.” Az 1848-as földreformot követően a malom a Jeki testvérek, István és György tulajdonába került, majd később Jeki György lett az egyedüli tulajdonos. Az 1869. évi iparos összeírásban a faluban egy molnár, Fekete György szerepel. A malom ekkor még három, később egy alulcsapott vízikerékkel, két hengerszékkel, egy rostával és egy koptatóval üzemelt.

Mozgalmas XX. századi malomtörténet

A malmot 1920-ban felújították, és nagyjából ekkorra tehető, hogy a Jeki György lányát feleségül kérő Ratalics Géza lett annak tulajdonosa. A malomgépeket a szombathelyi Pohl Emil és Fiai Gépgyár gyártotta és építette be. A malom az államosításig maradt a Ratalics család tulajdonában, és a Rinya eltereléséig jellemzően vízerővel működött. Később az aszályos időszakok kivédésére beépítettek egy dízelmotort, ehhez épült egy gépház és a meghajtást továbbító szíjkereket és tengelyt magában foglaló akna. A második világháború végén, 1944-ben Péterhidát is elérte a front, amikor a megszálló bolgár katonák kézigránátköteget dobtak a malom turbinaházába, ami ekkor megrepedt. 1951-ben végül a malmot „népérdekből” leállították, 1965-ben a meghajtást biztosító Rinya patakot is elterelték. A gépszínként és darálóként tovább üzemelő malom 1982-ben kapott műemléki védettséget, de 1991-ben végleg bezárták.

Címkék#Péterhida

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!