Közélet

2016.03.29. 16:46

Kétszer annyit keres, mint Orbán: 3 milliós vezérbér a Sefagnál

Hét állami erdőtársaság, köztük a Somogyi Erdészeti és Faipari Zrt. (Sefag) vezetője is hárommillió forintot keres havonta, kétszer annyit, mint Orbán Viktor miniszterelnök. Ezt a Népszabadság keddi számában hozták nyilvánosságra, miután a lap kikérte az állami tulajdonú vállalatok ilyen irányú adatait. Ezek alapján a korábbi kétmilliós plafont az erdészetek túlnyomó többségénél átlépik, miután a kormány tavaly ősszel engedélyezte az állami cégek vezetőinek béremelését.

Márkus Kata

A Népszabadság gyűjtése szerint a Sefagon kívül szintén havi hárommillió forint a vezérigazgató fizetése a Bakonyerdőnél, az Északerdőnél, a Kiskunsági Erdészetnél, az Egererdőnél, a Pilisi Parkerdőnél és a Zalaerdőnél. A legszerényebb a javadalmazás a Kisalföldi Erdőgazdasági Zrt-nél, ott a vezérigazgató egymillió-egyszázhatvanhatezer-hatszázhatvanhat forintot keres havonta.
A Népszabadság azt is megírta, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) javaslatára a tavaly őszi kormánydöntés lehetővé tette, hogy a pénzügyi szektorban havi bruttó öt-, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentőségű cégeknél négy-, míg a többi állami vállalatnál hárommillió forint legyen az alapbér plafonja.



Miközben tavaly novemberben sajtótájékoztatón Domokos László, az ÁSZ elnöke ellenőrzésüket követően „sorozatos és rendszerszintű szabálytalanságok”-ról beszélt az állami erdőgazdaságoknál. Előtte októberben pedig a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tárt föl súlyos hiányosságokat hat erdőgazdálkodási vállalatnál, köztük a SEFAG Zrt-nél.

Kedden megkerestük a Sefag Zrt.-t, hogy kívánnak-e reagálni a Népszabadság által nyilvánosságra hozottakra. A cég a Földművelésügyi Minisztériumhoz (FM), mint a tulajdonosi jogok gyakorlójához irányított bennünket.
– A Földművelésügyi Minisztérium az állami erdészeti társaságok vezetőinek bérrendezését a gazdasági társaságok vezetőinek bérrendezésére vonatkozó kormányhatározat előírásainak figyelembe vételével valósította meg – közölte az FM sajtóirodája. – Ennek megfelelően az erdészeti társaságok vezető állású munkavállalói alapbérének felső korlátjára vonatkozó rendelkezések elhagyásra kerültek. A vezető állásúak bérrendezésének előfeltétele volt a kormányhatározat szerinti nyilatkozatok megadása, melyek alapján a határozat hatálybalépéséig ki nem fizetett prémiumairól lemond, továbbá a korábbi prémiumról való lemondáshoz kapcsolódó, az igényérvényesítéssel összefüggő esetleges jogfenntartó nyilatkozatát visszavonja.

Az FM szerint az állami erdészeti társaságok vezetőinek bére a kormányhatározat által meghatározott legalacsonyabb, III. kategóriába sorolandók. – Az egyes vezérigazgatók havi alapbére közötti eltérés oka az általuk irányított erdőgazdaság főbb gazdasági mutatóiban – fogalmaztak válaszukban –, valamint a kezelt állami erdővagyon területi nagyságában keresendő, melyet a jogszabály is figyelembe vesz a bérek kialakításakor. Az erdészeti társaságok olyan nemzeti vagyont őriznek, amelynek elsősorban nem a nemzetgazdasági súlya a legjelentősebb, hanem az, hogy ez a jövő nemzedékek, gyermekeink öröksége.

A minisztérium szerint a Népszabadság cikke eltérő feladatkörű és eltérő felelősségű gazdasági társaságok vezetőinek és munkavállalóinak bérét próbálja meg összehasonlítani úgy, hogy a feladat és hatáskörökből fakadó különbségeket teljes mértékben figyelmen kívül hagyja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!