Közélet

2016.03.22. 05:17

Kivágták a balatoni panoráma útjából a fákat, veszélyesek voltak

Miközben állítólag akadt olyan balatonföldvári természetvédő, aki éppen a Városligetben tiltakozott az ottani fakivágás ellen, kivágták a földvári magaspart balatoni kilátást takaró fáit is. Több olvasó is megkereste szerkesztőségünket, képeket is küldtek a földvári fakivágásról, közösségi oldal is létrejött az interneten, ahol ezt a témát tárgyalják. „A kilátó teraszáról nincs jó kilátás a Balatonra, a „köcsög” fák miatt! Alacsony lett a kilátó?” – kérdi az egyik hozzászóló.

Fónai Imre

Egy másik hozzászóló arról ír: „Jó pénzért mindig van egy szakértő, aki megállapítja, hogy a fák veszélyesek a társadalomra és nem hoznak egy megveszekedett fillér hasznot sem”. Akad, aki a Negev sivataghoz hasonlítja a fakivágás utáni állapotokat, más valaki pedig így búcsúzik a kivágott fáktól: „Míg Budapesten egyesek a testükkel védenek kivágandó fákat a József Nádor téren és a Ligetben, addig Balatonföldváron, kilátásvédelmi területen, közparkban – északi oldalról is jól látható „magaspart” koronáján – minden előjel nélkül, egyetlen nap alatt tarra vágtak egy százötven méter hosszú fenyő és elegyes lombos fasort, mintegy ötven koros fát! Pont. Béke poraikra!”



Balatonföldvár legmagasabb pontján már a tavalyi nyárra el kellett volna készülnie a Balaton legmagasabb kilátójának, a beruházás azonban csúszott, ám a városvezetés reményei szerint az idei szezonban már fogadhatja a turistákat, interaktív kiállításokkal. A képviselő-testület „a kilátóberuházás részeként a magaspart kilátótól nyugatra eső felét is bevonja a turisztikai célú hasznosításba”, tudtuk meg Holovits Huba földvári polgármestertől. Ennek jegyében a testület egyhangú döntéssel kért erdő- és növényvédelmi szakmérnöki állásfoglalást a magaspart öreg fáiról.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Ilyen volt..., már dolgoztak raja (olvasónk fotója)
[/caption]
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Ilyen lett
[/caption]

– A szakvélemény szerint a fák gombafertőzöttek, tehát betegek, zömük túlkoros és balesetveszélyes – így a városvezető. – Ráadásul tájidegenek, nem őshonosak. Ezért került sor a kivágásukra, de a képviselő-testületi döntés azt is tartalmazza, hogy azonnal ültetünk mindegyiknek a helyébe egy-egy őshonos, parkba illő fát. Fontos hangsúlyozni a kivágott fák balesetveszélyességét, hiszen a kérdéses terület eddig a  turisták által nem, vagy kevésbé látogatott rész volt, mostantól azonban be kívánjuk vonni a magaspartot a turizmusba, a vendégforgalom tehát megsokszorozódik ott. Balatonföldvár büszke arra, hogy 120 éve, a település létrejöttekor többek között kertépítő mérnökök tervezték ősfás parkjait, ezek az öreg fák azonban mostanra életidejük határához értek.

Holovits Hubától tudjuk: évente több millió forint kártérítést fizet az önkormányzat az elöregedett fákról lehulló ágak, gallyak okozta károk miatt. Sőt, tavaly büntetőfeljelentést is tett egy károsult a város ellen gondatlan veszélyeztetés miatt, mert a kocsijára esett egy faág. A polgármester azt mondta: – A rendőrségi eljárás ugyan bűncselekmény hiányában megszűnt, de intő példa ez is. Ilyen esetekben sohasem a tiltakozó természetvédőket vonják felelősségre, hanem az önkormányzatot, a polgármestert.

Szedersor a Sió-parti bringaút mellé, a 79 éves faültetőtől  

„Ember, vigyázz rám, törékeny kicsi facsemete vagyok, ha megnövök, meghálálom” – kezdődik a felirat azon a táblán, amit Csepregi Gyula állított a Sió-parti kerékpárút mellé virágvasárnap Siójuton ültetett szederfasor két végébe. A 79 éves balatonszabadi Csepregiről korábban megírtuk, hogy a facsemeték nevelése-ültetése a szenvedélye, túl van már a huszonötezredik telepítésen. – Sehol egy árnyat adó fasor a tíz kilométeres bringaút mentén – mondta lapunknak az ötletadó nyugdíjas. – A háromszáz darabos szedresemből ajánlottam föl ötvenkettőt a köznek és azért éppen a siójuti szakasz mellé ültettük, mert itt van a közelben a birtokom, gondozni tudom a kis fákat, míg fel nem cseperednek. Imádom a szedert, a gyümölcse nemcsak a kerékpárosoknak, hanem a madaraknak is kitűnő lesz...

Csepregi Gyula azt szerette volna, ha iskolások ültetik el a fákat. – Azért, hogy lássák: egy fa elültetésével életet adunk. Meg is kerestem két iskolát is, meg is ígérték, hogy elhozzák a diákokat, ám sajnálatomra hiába vártuk őket virágvasárnapon. Így is voltunk szép számmal, számos óvodás segédkezett, meg aztán a siójuti önkormányzat, maga a polgármester, Krisztin Endre hordta a vizet az áradó Sióból a csemeték locsolásához. Eljött a munkatársaival Pécseli Péter, a vízügy balatoni kirendeltségének vezetője is. Lehet folytatni, hosszú a kerékpárút...

A balatonszabadi faültető szerint a szederfa nagyra nő, gyökere nem bántja a bicikliutat és kétszáz évig is elél – feltéve, ha nem bántja az ember. Az őzek (nekik is kedvencük ez a fa) ellen pedig úgy védekezik, hogy füstölt szalonnával bekeni a fácskákat körbevevő karókat...
 

„A kilátó teraszáról nincs jó kilátás a Balatonra, a „köcsög” fák miatt! Alacsony lett a kilátó?” – kérdi az egyik hozzászóló. Fónai Imre Ilyen volt..., már dolgoztak raja (olvasónk fotója) Ilyen lett Kivágták a balatoni panoráma útjából a fákat, veszélyesek voltak -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!