Közélet

2016.03.10. 16:01

Kórházfelújítás: már költöznek az új épületszárnyakba

Végéhez közelít a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház teljes megújítása, közölte az intézmény. Az új épületszárnyak műszaki átadása, majd használatbavételi eljárása megtörténtével befejeződött a tömbkórház program kivitelezése. Az újonnan épített szárnyakba már zajlik a beköltözés, biztosítva minden gyógyító osztály végleges elhelyezését.

K. G.

A teljes beruházás 2014 őszén indult és 2016 március végén fejeződik be. Az idén 170 éves Kaposi Mór Oktató Kórház átépítésével Somogy megye és a magyar egészségügy egyik legjelentősebb fejlesztése valósult meg. Az Európai Uniós nagyprojektté nyilvánított átfogó kórházberuházás egyike az öt magyar egészségügyi nagyprojektnek, vagyis nem csak helyi, nemzeti érdek, de az EU-nak is kiemelt fontosságú fejlesztés.Az országban az elsők között indulhatott el a beruházás szakaszolva, három projektre bontva, a korai tervezésnek köszönhetően. A nagy kórházprojektek között egyedülálló módon az addig mintegy 50 – többségében elavult – épületben zajló teljes betegellátás és a háttértevékenység új épületegyüttesbe került. Most több mint 40 ezer négyzetméteren elférnek, ezzel tíz százalékkal csökkent az igénybe vett terület nagysága.

Az első két szakaszban a diagnosztikai épület és az északi tömb hat szárnyának megépítése zajlott. Összesen 1,2 milliárd forint értékben került sor eszközbeszerzésre, orvosi gépműszerek, informatikai eszközök vásárlására. A teljes beruházás befejezéséhez, az északi tömb fennmaradó két szárnyának megépítéséhez pedig az állam biztosított 2,5 milliárd forintos többletforrást. A Pólus projekt összköltségvetése majdnem elérte a 15 milliárd forintot.

A munka eredményeként egy XXI. századi, szolgáltató szemléletű, közel 500 ezres lakossági kört ellátó, 24 órán át folyamatosan működő, poliklinikai jellegű kórház jött létre. Ezzel javult az intézményi működés hatékonysága. A beruházás leglényegesebb vonzatának azt tartják, hogy a megújított infrastruktúra megalapozta a szakmai továbbfejlődést és a 2300 munkahely megtartását.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik