Közélet

2016.03.02. 05:22

„Mi lesz itt, sivatag?” Kiszárítják Somogyot az óriási nyárfaültetvények

Bomba üzlet a nyárfa, megérdemelnék a szegény somogyi falvak, hogy részesedjenek belőle, de nem így van – mondták a helybeliek Nagybajom környékén, ahol katonás rendben sorakozó, egymás mellé ültetett szálfák állnak az utak mentén.

Kovács Gábor

Az ültetvények egyre szaporodnak, míg négy évvel ezelőtt ezer hektárra tették a számukat a megyében, mára ez elérheti az öt-hatezer hektárt. Ez azonban egyre nagyobb környezeti problémát jelenthet.
– Ültetéskor mélyre le kell fúrni, ezzel áttörik a vízzáró réteget. A talaj felső humusz rétege is károsodhat, és az alsó rétegeket is kiszárítja, amely az ásott kutakat táplálja. Elapasztja a kutakat, kiszárítja a vidéket – mondta a csokonyavisontai Gombai Győző.
A nyárfákat szorosan, egymástól két-három méterre ültetik. A vízszükségletük másfélszerese az adott élettérnek megfelelő éves csapadékmennyiségnek.– A nyárfák kiszivattyúzzák a talajból a tápanyagot és a vizet, tönkreteszik az évszázadok alatt kialakult termelési módokat. Mi lesz így a térségből 30 év múlva, Kalahári sivatag? Ahová telepítik, az a terület korábban egész falvaknak adott megélhetést, csemegekukoricát, uborkát, paprikát, paradicsomot termeltek hajdan a nagyatádi konzervgyárnak. Ma egy-egy ültetvény jó ha 15 embert foglalkoztat – állította Gombai Győző.
Nagybajom, Gige, Mike, Nagyatád, Segesd, Homokszentgyörgy – a Dél-Dunántúlon mindenütt vannak ültetvények, de már a megye északi részén is terjeszkednek. Külföldi, főként olasz befektető társaságok alakulnak a nyárfa telepítésére.

– A mi nyomorúságunkra csapnak le, mert a szegény, kedvezőtlen adottságú területeken könnyen kötnek bérleti szerződéseket – mondta mezőgazdasági szakértőnk, aki a nevét nem akarta nyilvánosságra hozni, mert attól fél, hogy olyan nagy üzleti érdekeket sért, amely miatt később árthatnak neki. – Kétszer 15 évre lefoglalja a nemes nyár a területet. 15 év múlva lehet aratni, bútor, fogvájó, gyermekjáték lesz a fából. De ezután még 15 évig még nem lehet kultúrnövényt termelni, annyira kizsákmányolja a talajt. A legnagyobb gond az, hogy ezek a területek szántó művelési ágban vannak, és nem az erdőművelési ágazat alá tartoznak...

Hiányzik a jogszabály 

Tanácstalanul állok a probléma előtt, mondta Jakó Gergely, a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke a legutóbbi közgyűlésen, miután a Jobbik frakció többször interpretált a somogyi nyárfák ügyében. Jakó Gergely hozzáfűzte: Neszményi Zsolt kormánymegbízottal is tanácskozott a kérdésről. Jelenleg azonban nincs jogszabály, amely tiltaná a nyárfák telepítését. Nem számít ugyanis erdőnek a besorolás szerint, ezért az erdőtörvénynek nincs hatása rá. Törvényi szabályozásra lenne szükség, és előzetes hatásvizsgálatokra, vélte Gombai Győző. Ha egy tervezett kerékpárúthoz is sok ilyen hatástanulmány készítését írják elő, nem kell-e ezt megtenni egy olyan ügyben, amely környezeti krízissel fenyegethet, tette fel a kérdést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!