Közélet

2016.03.08. 18:43

Orbán Viktortól kérnek földet a bábonymegyeri gazdák

Orbán Viktornak írt a helyi családi gazdálkodók nevében a bábonymegyeri Horváth János. Csak egy „talpalatnyi” földet szeretnének, 83 hektárt vennének közbirtokosságba, mert a falu és a szomszédos Som földjeiből semmi sem jutott nekik, a földek kilencven százaléka nagybirtokosok kezébe került az állami földek bérbeadása, majd értékesítése során.

Fónai Imre

Horváthék azt kérik a miniszterelnöktől: tegye lehetővé, hogy a bábonymegyeri földművesek, valamint az önkormányzat részvételével megalakuló közbirtokosság méltányos bérleti díj megfizetésével használhassa azt a 83 hektárt, aminek a bérlője 2033-ig az Ágh-család, állításuk szerint külföldivel műveltetik és a 77,8 millió forintos kikiáltási árú terület a minap, a földlicit második fordulója során sem kelt el.Néhány hete Fazekas Sándor agrárminiszternek írt Horváth János a helyi gazdatanács képviselőjeként, de nem kapott választ, ezért fordult most Orbán Viktorhoz, azzal, hogy „kérésünk egybeesik a Kormány által meghirdetett vidékfejlesztési politikával, amely a helyi kis- és közepes méretű gazdasági vállalkozások fejlesztését hirdette meg”. A bábonyi gazdák levelükben felhívják a figyelmet: saját falujuk határában szorulnak ki a földhasználatból a családi gazdálkodók, ez a „Földet a gazdáknak” program helyi „eredménye”. Közbe kell avatkozni szerintük annak érdekében, hogy legalább a környékbeli földek egy része kerüljön vissza a faluközösséghez, a jelenleginél több családnak biztosítva megélhetést.

Ahogyan megírtuk, decemberben egy héthektáros somi földterületet „foglaltak el” bábonymegyeri gazdák, azt követően, hogy a földlicit során elkelt a birtok. Amiről azt állították: tizenöt éve művelik, tizenegy ember osztatlan közös tulajdona, csak éppen a hivatalok évek óta nem jegyezték be ezt a nyilvántartásba, hiába van pírjuk róla, hogy az egykori Pélpusztai Állami Gazdaság 20 aranykoronányi földet adott ennek a tizenegy embernek.

Ságváron és Siófokon is a faliújságon lehet böngészni az adásvételi szerződéseket

A földlicitek érvénytelensége is felmerülhet, ha csak az árverések győzteseinek nevét tartalmazó hirdetményt függesztik ki az érintett polgármesteri hivatalokban, nem pedig az egyes szerződéseket – állítják többen is. Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztő Központ alapítója, az Élőlánc Magyarországért mozgalom elnökségi tagja szerint a helyhatóságok számos településen nem a konkrét szerződéseket teszik közszemlére, márpedig a törvény és az arra hivatkozó kormányrendelet pontosan előírja ezt. A Népszabadság arról számolt be: a szerződések előkészítésével, kifüggesztésével és a földhivatali eljárással kapcsolatos jogi képviseletet a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) biztosítja a nyertes árverezők költségén; a pályázat nélkül kiválasztott ügyvédi irodák számára ez 1,5 milliárd forintnyi garantált bevételt jelent.
Kedden megnéztük a somi földek miatt érdekes ságvári hivatalban, valamint a siófokiban is a földhirdetményeket; mindkét helyütt az adásvételi szerződéseket lehet böngészni a hivatali faliújságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!