Közélet

2016.03.14. 20:40

Tavaly 4,6 milliárdot fizettek a balatoni vendégek Szép-kártyával

A balatoni szálláshelyek a tavalyi évben átlagosan 45, ezen belül a szállodák 50 százalékos szobakihasználtsággal működtek.

Fónai Imre

Nem csak a wellness szállodák teltek meg a hosszú hétvégén, hanem a Tünde sétahajó is. Kisebbfajta tömeg várt beszállásra a siófoki hajóállomáson, persze leginkább a verőfényes hétfői napon; nem megszokott, hogy már március 15-e előtt egyórás balatoni hajókázásra invitálnak, ezúttal azonban így történt, vagyis a Balatoni Hajózási Zrt. merészet lépett. Bejött, miként azoknak is, akik harapnivalót kínálva települtek ki a siófoki kikötőbe; a sétálók ellepték hétfőn a mólót. Az árusok kínálata jól jelezte a koratavaszt; akadt, akinél még a forralt bor, másnál már a fagylalt fogyott.A legoptimistább vendégvárók, köztük a balatoni hajósok tehát már a szezonra „teszteltek”, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) azonban most végzett a 2015-ös esztendő értékelésével. A belföldi vendégek tavaly átlagosan csaknem három, a külföldiek közel öt éjszakát töltöttek a balatoni régió kereskedelmi szálláshelyein – derül ki a KSH-nak a balatoni térség 2015-ös vendégforgalmát elemző kiadványából. A balatoni szálláshelyek az év egészében átlagosan 45, ezen belül a szállodák 50 százalékos szobakihasználtsággal működtek.

Figyelemre méltó a Szép-kártyás fizetés összesítése, hiszen a múlt héten jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök: a jövő évtől készpénzesíthetik a cafetériát. Márpedig a Szép-kártya esetleges megszűnése csapással érhet fel a balatoni éttermek és szálláshelyek számára. Tavaly 4,6 milliárd forintnyi értékben fizettek a vendégek Szép-kártyával, ez a belföldi forgalom szállásdíjának 23 százalékát adta ki. A kártyás fizetések összege 207 millió forinttal magasabb volt, mint 2014-ben.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A legoptimistább vendégvárók már a szezonra teszteltek
[/caption]
A korábbi évekhez hasonlóan a tóhoz érkezők háromnegyede belföldi vendég volt, az általuk eltöltött vendégéjszakák tették ki az összes balatoni vendégéjszaka kétharmadát. A belföldi vendégéjszakák száma emelkedett, a külföldieké viszont (a kedvező főszezoni adatok ellenére is) csökkent. A kereskedelmi szálláshelyek így összesen 64 ezerrel több vendéget és 40 ezerrel több vendégéjszakát regisztráltak, mint 2014 során. A 2015-ös július végén a balatoni településeken 529 kereskedelmi szálláshely működött, amelyek együttvéve 120 ezer férőhelyet kínáltak.

A kempingek látogatottsága kiugró mértékben bővült (91 ezerrel több vendégéjszaka), a déli parton ehhez Balatonszemes tett hozzá a legtöbbet, valamint Zamárdi a Balaton Sound idején. A KSH összegzése arra is felhívja a figyelmet: a siófoki vendégéjszakaszám azért sem emelkedett jelentősebben, mert a német, lengyel, belga és cseh vendégek jóval kevesebb éjszakát töltöttek el a nyári fővárosban, mint 2014-ben.

Ezek is érdekelhetik