Közélet

2016.03.09. 07:57

Világszínvonal Barcson - túl a kétezredik műtéten

Havonta 10-12 beteggel többet tudnak operálni a barcsi egynapos sebészeten a szemészet szakágban a közelmúltban bevezetett szezonális indexelés miatt.

J. G.

Az új szabályozás értelmében a műtétek 98 százalékát kitevő szürkehályog kezelésre most jelentkező beteg a korábbi, két-három hónapos várakozási idővel ellentétben, 45 nap múlva is időpontot kaphat a szemészeti műtétre. Ráadásul mindehhez világszínvonalú technika áll rendelkezésre. Az emelkedő betegszám miatt a barcsi egynapos sebészet 110 százalékon teljesít, havonta mintegy 60-70 műtétre kerül sor.Az egynapos sebészet beindulása óta túl vagyunk a kétezredik betegen, akik a kórházi körülményeket kiküszöbölve, az otthonukhoz minél közelebb, teljes körű ellátásban részesültek – hangsúlyozta Kisimre László, a Barcsi Kistérségi Járóbetegellátó Központ igazgató-főorvosa. – Jóval több barcsi és környékbeli pácienst operálunk, de fontos, hogy az egynapos sebészeten más, nagyobb városokból érkező szemészek is operálnak, így az ellátotti kör a teljes dél-dunántúli régiót lefedi.
Hosszabb távon az ortopédiát és a fül-orr-gégészetet szeretnék bővíteni, ennek már megvannak az alapjai. Az egynapos sebészeti ellátás mindenki számára elérhető és térítésmentes, aki rendelkezik érvényes TAJ kártyával.

Megelőzésre hangolva

Az idén még nagyobb hangsúlyt fektet a megelőzésre a Barcsi Kistérségi Járóbetegellátó Központ. A közelmúltban tartott méhnyakrák prevencióval kapcsolatos, széleskörű tájékoztatás után még a tavasszal egy nyílt napot terveznek, ahol rendelőintézeti keretek között nyílik lehetősége a barcsiaknak részt venni többféle szűrésen. Többek közt tüdő- és vastagbél szűrésre lehet jelentkezni. Az egészségügyi intézmény emellett szeptemberben csatlakozik az anyatejes világnaphoz és a séta az emlőrákszűrés mozgalomhoz is.

Új kezdeményezésként kézműves foglalkozáson készítettek gyöngyökből karkötőt a rendelőintézet szervezésében, melyet azok a betegek kaphatnak, akik túl vannak a kemoterápián és a kezeléseken.

Címkék#barcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!