Közélet

2016.04.20. 20:00

A reformáció öröksége ma is élő

A Kaposvári Egyetem Művészeti Kara szerdán kerekasztal beszélgetésre várta az érdeklődőket, a Reformáció Művelődéstörténeti és művészeti öröksége címmel.

J. G.

A reformáció nem a 16. század emléke. Kulturális és történelmi örökség. Izgalmas párbeszéd. A megújulás lendülete. Ezekkel a hívószavakkal jellemzi a Reformáció Emlékbizottság azt a jelentőségteljes kulturális és történelmi örökséget, mely az örökös megújulás gondolatát élteti. A Kaposvári Egyetem Művészeti Kara szerdán kerekasztal beszélgetésre várta az érdeklődőket, a Reformáció Művelődéstörténeti és művészeti öröksége címmel.



– A reformáció fontos öröksége tetten érhető nemcsak a hitéletben, hanem a gazdaságban, a magyar művelődéstörténetben és számos tudományban, társadalmi kérdésekben – hangsúlyozta Hatos Pál dékán. – Mi most megidézzük a múltat és keressük a választ a jövő olyan kérdéseire, mint hogy mi az egyház szerepe, hogyan közelítik meg a társadalmi egyenlőtlenségeket és problémákat, miként nyilvánul meg a keresztény szeretet a közléletben és milyen protestáns inspirációt találunk a művészetekben vagy akár a politikában.

Somogy a reformáció ősi fészke, itt szerveződtek az első eklázsik és iskolák. Erre mutatott rá Tőkéczki László, az ELTE habilitált egyetemi docense is, aki elmondta: a modern világ kezdi elveszíteni a múltját és az ehhez való érzékét. Az európai társadalmak nagyon sok mindent köszönhetnek ennek az ötszáz évvel ezelőtti eseménynek, bár hajlamosak ezt figyelmen kívül hagyni. Kiemelte, hogy a reformáció olyan vallásosságot teremtett, amiben az egyénnek több lehetősége van hitének megélésére és gyakorlására. Szerinte ennek egyik legfontosabb hozadéka, hogy olyan hitet ad, ami a hívő embert örök életűvé teszi.

Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára azt mondta: –  A mai ember szamara különosen fontos, hogy megismerje a reformaciót, s erre a közelgő évforduló remek lehetőséget nyújt. A Kaposvári Egyetem pedig abban játszik fontos szerepet, hogy ezt az ismeretanyagot eljuttassa az emberek felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!