Közélet

2016.04.23. 20:34

A siófoki Facebook-ügy a parlamentben: rabosítani is lehet a kritizálókat

Továbbra is akár rabosítani is lehet azt, aki közszereplőket rágalmaz, sőt, ahogyan a siófoki példa mutatja, már egy közszereplőt kritizáló Facebook-bejegyzés megosztóit is. A parlamenti többség ugyanis leszavazta azt az MSZP-javaslatot, mely törölte volna a törvényből, hogy hivatalos személy sérelmére elkövetett rágalmazás és becsületsértés közváddal üldözendő.

Fónai Imre

Ahogyan megírtuk, a Balázs Árpád siófoki expolgármester által beperelt tizenhét Facebook-megosztó elleni eljárásba először bekapcsolódott közvádlóként az ügyészség (ekkor rabosítottak többeket is), majd kiszállt az ügyből, s az immár magánvádas eljárás néhány napja kezdődött a Szekszárdi Járásbíróságon.

A parlamentben Harangozó Gábor (MSZP) szólalt fel a törvénymódosítás érdekében. „A javaslat lényege, hogy senkit se lehessen meghurcolni azért, ha közügyekben véleményt nyilvánít, illetve ezt a véleményét másokkal megosztja – így a képviselő. – Az az ország, ahol a közügyek megvitatását büntetőeljárással fenyegetik, nem demokrácia. Az a képviselő, aki szavazatával fenntartja a jogszabályi lehetőséget, hogy gyáva politikusok a polgárokat terrorizálják, maga is a demokrácia, a szabad véleménynyilvánítás ellensége”.

„A hatalom visszaélésszerűen, a véleménynyilvánítás szabadságának elfojtására használja a személyiségi jogok, a becsület és a jó hírnév védelmét szolgáló polgári és büntetőjogi szabályokat – áll az MSZP törvénymódosítás-indoklásában. – A nyomozást felügyelő hatóságként és a vádhatóságként is eljáró ügyészség láthatóan politikai okokból visszaél a jelenlegi törvényi keretek adta lehetőségekkel. A rágalmazás és a becsületsértés főszabály szerint magánvádas eljárás, ennek értelmében kellene az ügyészségnek is eljárni ezekben az ügyekben, és fel sem vetődhetne az eljárás alatt állók rabosítása”.

– Az állampolgárok „vegzálásának” a lehetőségét akartuk törölni a jogszabályból – mondta lapunknak Harangozó Gábor. – Mi sem értünk egyet azzal a civil kezdeményezéssel, mely teljesen megszüntetné a közügyeket gyakorlók jogi védelmét. Ez azért túlzás, a közszereplőknek is vannak személyiségi jogai. Az azonban indokolt, hogy külön elbírálás alá essenek, hiszen sokkal inkább tűrniük kell a munkájukkal összefüggő, még oly éles kritikákat is. Bizonyos esetekben tehát büntethető kell hogy maradjon a közszereplők rágalmazása, becsületének megsértése is, de javaslatunk véget vetett volna a kritizáló polgárok fenyegetésének. Látjuk, ez milyen „jól” működött a siófoki Facebook-megosztók ügyében, egészen addig, amíg Polt Péter legfőbb ügyészt sarokba nem sikerült szorítanunk. Először ugyanis még elutasította az ügyészég a megosztók ügyvédjének panaszát, parlamenti kérdésünk nyomán azonban Polt Péter „intézkedett”: az ügyészség hirtelen kiszállt a perből és Polt maga ismerte el, hogy nem jó a törvényi szabályozás. Harangozó szerint ennek tudatában védhetetlen és cinikus magatartás nemmel szavazni a javaslatukra.

 

Witzmann a Facebook-on válaszolt

Egy ismeretlen eredetű és szerzőjű, a siófokiak postaládájába a napokban bedobált kiadvány is közölte Harangozó Gábor felszólalását, s egyebek között a fideszes Witzmann Mihályon kérte számon a nem szavazatát. „Mit is szavaztam meg a parlamentben? – válaszolta a siófoki választókerület fideszes képviselője a Facebook-oldalán. – Azt, hogy az emberi méltósághoz való jog mindenkit megillet, legyen az tanár, polgármester, újságíró, képviselő, közéleti szereplő, és senkit sem lehet következmények nélkül rágalmazni”. „A gyűlöletkeltés, a hazugság, a rágalmazás terjesztőinek egy idő után megálljt kell parancsolni” – ez pedig Balázs Árpád véleménye a Facebook-ügy kapcsán.

Első fokon 100 ezer, jogerősen 10 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a bíróság tavaly a tatai Somogyi Máriát, mert a Facebook-on megosztotta mások kommentjét, mely a tatai önkormányzat egy vagyongazdálkodási intézkedését bírálta és az egyik megosztáshoz hozzá is szólt. Tata városa eredetileg ötmillió forint sérelmi díjra perelte be a facebookozót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!