Közélet

2016.04.19. 18:23

Facebook-per: bocsánatkérést vár a siófoki expolgármester

Bocsánatkérést vár Balázs Árpád siófoki expolgármester az általa becsületsértésért beperelt Facebook-megosztóktól. A Szekszárdi Járásbíróságon előzetes meghallgatás kezdődött kedden a perben.

Fónai Imre

Emlékezetes: a közvádasként indult ügyben rabosítottak, azaz bűnügyi nyilvántartásba vettek jó néhány Facebook-megosztót a Balázs Árpád által beperelt tizenhétből, akiknek annyi a „bűne”, hogy megosztottak egy cikket a Facebook-on. Az írás egy korábbi, még Balázs Árpád polgármestersége idején nyélbe ütött ingatlanügyletet taglalt.

A kezdetben a Facebook-ügybe közvádlóként bekapcsolódó ügyészség (emiatt került sor a rabosításokra is – a szerző) később kiszállt a perből, az ügy innentől magánvádas és a per első mozzanata volt a keddi a Szekszárdi Járásbíróságon, ahol szimpatizánsok csapata várta a perbe fogott megosztókat. A szekszárdi MSZP is demonstrációra toborzott a bíróság épülete elé és Siófokról is érkeztek kék dzsekis DK-sok.

Az országos visszhangot kiváltó ügy miatt már háromezer megosztásnál járó Facebook-írás többi továbbítója feltehetően „megússza”, hiszen Balázs Árpád csak tizenhét személyt kívánt perbe fogni. Kedden egyébként az expolgármester úgy nyilatkozott a bíróság előtt, hogy amennyiben bocsánatot kérnek tőle, úgy a legtöbbektől ezt elfogadja. „Így a lovagiasság szabályai szerint rendezhetjük azzal, hogy a feljelentést velük szemben visszavonom – írta Balázs kedden a Facebook-ra. – Nem vonatkozik ez azokra a pártvezetőkre, akik ma is politikai ellenfeleik tudatos és hamis lejáratásán dolgoznak”.

Czeglédy Csabának
, a megosztók jogi képviselőjének az álláspontja változatlan, szerinte ügyfelei semmilyen jogsértést nem követtek el. – Az elárást ismerve nyugodt vagyok, és az ügyfeleim is azok lehetnek – mondta lapunknak az ügyvéd. – Ilyen esetekben azonban azt szoktam javasolni, hogy amennyiben lehetséges, egyezzenek meg a vitázó felek akár egy bocsánatkéréssel, hiszen a legjobb az a csata, amit nem kell megvívni. Márpedig civileknek nem biztos, hogy büntetőbíróság előtt kel lefolytatni a vitájukat, több éven keresztül bíróságra járni. Ebben a perben ugyanis ez várható, hiszen a bíróság rögzítette: valóságbizonyításra készül, vagyis az ingatlanügyletet taglaló eredeti Facebook-cikk állításait kívánja körüljárni. Május 10-ig van lehetősége a feleknek a „békülésre”, ennek híján várhatóan ősszel folytatódik a büntetőper.

Kovács Péter, az egyik perbe fogott megosztó (a DK siófoki képviselőjelöltje volt az önkormányzati választáson) azt mondta: nem kér bocsánatot, mert szerinte nincs miért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!