Közélet

2016.04.13. 14:39

Határzár és szögesdrót az erdőben: tűzifával kompenzál a BM

Tűzifát kaptak a rászoruló családok a menekültváltság miatt kialakított kerítés építéséből. A 117 önkormányzat összesen 1350 köbméter tűzifához, illetve 139 köbméter faaprítékhoz jutott térítésmentesen.

Jeki Gabriella

Az Erdő-Mező Online erdészeti portál megtudta: a magyar-horvát határzár létesítésekor ugyanis a Bélavár és Zákány között fekvő szakaszon fakitermelésre volt szükség. A pályázaton a Magyarország és Horvátország közötti határszakasz területén érintett járások települési önkormányzatai vehettek rész, köztük számos somogyi.
– A kerítésépítés közben keletkezett faanyagot a Belügyminisztérium pályázat keretében szociális támogatásként ajánlotta fel a rászorulóknak még decemberben – tájékoztatta szerkesztőségünket Pápa László bélavári polgármester. – Közel száz köbméterre adtuk le az igényünket, amit halmozottan hátrányos helyzetű családoknak osztottuk ki, amikor megérkezett március elején. Az elszámolást április 15-ig kell elvégezni, de mi ezzel már elkészültünk.

Hozzátette: a migránsválság miatt egy szögesdrótot húztak ki a határnyiladék egy szakaszán, emellett a falu kapta a megyében, a legtöbb kártérítést, összesen 1 millió 960 ezer forintot, amiért a kerítést önkormányzati területen építették fel. A pénzt egyelőre tartalékba tették, a tervek szerint egy nagyon régi, rossz állapotban lévő szobros keresztet szeretnének felújítani és áthelyezni a pénzből, mely mellé egy szentélyt is készítenének, és amit a helybéliek nagyon szeretnek.
A támogatásban részesült önkormányzatok a tűzifát 2016. március 15-ig oszthatták ki a rászorulók részére, és az önkormányzatoknak kizárólag a szállítási költséget kellett fedezniük.

– Összesen 100 köbméter tűzifát igényeltünk, de csak 13-at kaptunk, és ennek is nagyon örültünk, mert nagy segítséget jelentett a falunak, amit elsősorban a gyermekvédelmi támogatásban részesülő családoknak adtuk ki – jelentette be Kozma László vízvári polgármester. – Ez egyfajta kompenzáció is a terület úgymond károsításáért, amit a nagy teherautók és gépek végeztek, mind az önkormányzati, mind a nemzeti parkos utakon.
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) az Erdő-Mező Online erdészeti portál kérdésére a kerítés hatásáról is nyilatkozott, hiszen a határzár több kritikát kapott már, amely szerint a vadállományra rendkívül rossz hatással van a szögesdrót.

– A nagyvad igen rugalmasan alkalmazkodik az ember által megváltoztatott élőhelyi körülményekhez, ezek változhatnak többek között az új útszakaszok építését követően, az időszakosan bekerített erdő-felújítási területeknek, tartósan bekerített gyümölcsösöknek, vagy egyéb objektumoknak köszönhetően is – tájékoztatta a portált az FM. – A nagyvadfajok, elsősorban az őz, a gímszarvas és a vaddisznó kiváló alkalmazkodó készségét igazolja szaporulatuk is.
Hozzáfűzték azonban, hogy esetenként bizony előfordul, hogy az új kerítésben fennakad és elpusztul néhány nagyvad, és időszakosan gázolásokra is lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!