Közélet

2016.04.20. 21:38

Megszépült az ország egyetlen kéttornyú evangélikus temploma

1951. október 21-e piros betűs nap volt a somogymeggyesi evangélikus gyülekezet életében, hiszen ekkor szentelték fel templomukat.

Gamos Adrienn

[caption id="" align="alignright" width="200"] Megszépült az ország egyetlen kéttornyú evangélikus temploma
[/caption]Örvendetes esemény lesz pünkösdhétfőn is; a Szentlélek kitöltetésének ünnepén adnak hálát a megújult istenházáért. Az akkor még 202 lelkes közösség, ma mintegy 35 főt számlál. Az ország egyetlen kéttornyú evangélikus temploma özvegy Garas Vilmosné által adományozott telken fél év alatt épült fel 1951-ben, és 250 személy befogadására alkalmas. A szentelési ünnepségen Túróczy Zoltán püspök hirdette az igét. Oltárát a kaposvári hajlék mintájára készítették el. 1972-ben renoválták először az egyházi épületet kívül-belül: a község szülötte Weisz Jenő (akkor még Amerikában élő prédikátor) adományával nagyban segítette a rendbetételt, illetve a még hiányzó tárgyak beszerzését. 2003-tól Szigethy Szilárd 11 évi szolgálata alatt többek közt megújult a templomtető, és másodmagával felújította az épület előlépcsőjét – utalt elődje fáradozásaira Arató Lóránd tabi lelkész, aki 2014 augusztusától pásztora a maroknyi nyájnak.



A nemrég befejeződött nagy munkát a közel 50 millió forintos pályázati támogatás egy részéből végezték el; újra fedték a két torony tetejét, a hajlékot kívülről tatarozták-meszelték, kicserélték a nyílászárókat. A kaposvári evangélikusok 100 ezer forintos adományából még az oltárteret burkolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!