Közélet

2016.04.06. 07:52

„Nem értem a magyarokat, miért mennek Angliába dolgozni”

Mark Loveland méhkaptárat készít éppen, az internetről leste el a módját. Nekivetkőzött a munkának, mert angliai szülőföldjén a nyár legforróbb napján van 25 Celsius fok, amely most április elején érte el a kaposhomoki dombokat. Párjával, Carával itt vettek maguknak birtokot.

K. G.

Kanyargós út vezetett Kaposhomokig. Mindketten a londoni City pénzvilágából indultak, és Dubaiban ismerkedtek meg. Korábban Cara a bankszektorban dolgozott, projektmenedzserként is tevékenykedett. Dubaiban az uralkodó számára közvetített különleges lovakat a világ minden tájáról. Mark autókereskedő és befektetési szakember volt. Dubaiban lett elege a felhőkarcolók, a pénz, a csillogás világából.
– Az emberek rohangálnak, stresszelik magukat, hogy minél több pénzt keressenek, aztán elköltik, és kezdődik minden újra. A magam ura akartam lenni, egyedül dolgozni, kevés pénzből jobban élni – mondta az angol fiatalember.Cara szintén a szabadságot és a természetközeli életmódot kereste. Ezt tanulni és megtapasztalni vágtak neki a nagyvilágnak. Hawai, India, Nepál, Dél-Afrika, Spanyolország – csak néhány állomás az útjukon. Aztán néhány évvel ezelőtt autóval indultak Bulgáriába Nagy-Britanniából. A Balaton mellett megálltak két napra pihenni, mert Mark barátjának volt ott egy háza. Ekkor kedvelték meg Magyarországot. A Bulgáriában eltöltött idő után költöztek hazánkba.
– Itt sokkal tisztábbak az utcák, az önkormányzat embere mindig söpör. Az iskola és a kórház is jobb, mint a Balkánon. Ez a templom köré épült kis falu pedig pont olyan, amire vágytunk – mondta Mark.

Mindez fontossá vált, hiszen két gyermekük született. A négy éves kisfiút és a hat éves kislányt naponta Kaposvárra viszik óvodába és iskolába. Elégedettek a magyar oktatással, Mark szerint az angol iskolarendszer sokkal merevebb, nálunk felszabadultabbak a gyermekei, örülnek a tanításnak. Már kezdenek magyarul beszélni. Nemrég partit tartottak a birtokon a többi óvodásnak és a szüleiknek. Megmutatták a biogazdaságukat.

Azon dolgoznak, hogy függetleníteni tudják magukat a külvilágtól, energiát termeljenek, és azokat az ételeket fogyasszák, amelyeket megtermelnek. Cara mindennap megfeji a kecskéket, hogy készülhessen a currys kecskesajt. Gyógyhatású gombákból és saját termésű gyümölcsökből üdítőitalt állít elő, ezt a barátoknak és ismerősöknek adják ajándékba, ha beválik, akkor fejlesztenék tovább. A fiatal nő sokat dolgozik a kertben, és az interneten tölti az idejét, régi használati tárgyakat csereberél, amelyek hajdan a kaposhomoki paraszti kultúrához tartoztak.

A biotermesztésnek azt a fajtáját gyakorolják, amikor a földet nem művelik meg intenzíven, hanem olyan permakulturális növénytársulásokat hoznak létre, amelyek segítik egymást a vízfelvételben, a kártevők elleni küzdelemben. Diákokat is fogadnak a világ minden tájáról, akik néhány hétig szállást és étkezést kapnak, cserébe segítenek a gazdaságban, és tanulnak. Japán, amerikai, német és orosz fiatalok is jártak náluk. A fiatal angol pár Kaposhomokon képzeli el a jövőt, már a szomszédos portát is megvették, hogy vendégházat alakíthassanak ki.

– Nekem az is nagy élmény, hogy nemrég elbeszélgethettem a kisboltban az eladóval. Nyugaton ennek a világnak 20-25 éve vége, ma már bevásárlóközpontokba járnak az emberek – tűnődött Mark. – Nem értem a magyarokat, miért mennek dolgozni Angliába. Amit nehezen megkeresnek, az elmegy ételre, lakhatásra, utazásra. Magyarországon kevesebb pénzből meg lehetne élni, csak egy gondot látok: nincs munkahely...

Visszafordultak az idősek

Az angol párral folytatott kommunikációban egy német férfi segített, aki évtizedek óta él Magyarországon, először Balatonbogláron telepedett le. Felidézte, hogy akkoriban nagy hullámban érkeztek honfitársai Somogyba, és hosszabb időre rendezkedtek be, sok ingatlant vásároltak. A német férfi ma már úgy látja, hogy megfordult a folyamat, sokan árulják a házakat, csak a Balatonnál legalább 120 eladó épületről tud. A tulajdonosok visszamennének a hazájukba. Ezt annak tulajdonítja, hogy ez a generáció idősebb lett, sokakat betegség sújt, emiatt térnének haza, mert a német egészségügyet jobbnak tartják...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!