Közélet

2016.04.23. 06:38

Posta helyett takarék – itt a vidék újabb arculcsapása

A kétezer fő alatti településeken megszűnhet a postahivatal, a postai szolgáltatásokat pedig a helyi takarékszövetkezetek vennék át. Az intézkedés akár már az ősszel életbe léphet. A Magyar Posta Zrt. takarékossági okokkal magyarázza az átszervezést.

Kovács Gábor

Az általunk megkérdezett somogyi lakosok és településvezetők meglepetten fogadták az elképzelést. Úgy érzik, hogy ez a vidék további sorvadásához vezethet.

Somogyaszalóban már csak délelőtt működik a postahivatal. Az épület délután zárva, a mellette lévő ház kerítését festette egy férfi, aki elhibázottnak tartja az irányváltást.
– Nálunk nincs takarékszövetkezet, ha valakinek a postára van szüksége, utazzon be Kaposvárra? Az idősekre nem gondolnak?– tette fel az kérdést Takács Sándor.
A szomszédos Mernyén egy régi épületben még működik a posta. A mernyeiek nem örülnének, ha elvennék tőlük.
– Nem tartott jó ötletnek – rázta a fejét Magyar László. – Bár engem hátrányosan nemigen érint, mert csak havonta egyszer adok fel csekkeket. A mobilpostát nem tartom jónak annak, aki dolgozik.
– Ritkán járok a postára, inkább csak a telefonfeltöltés miatt térek be – mondta Szilágyi Kertész Márta. – Mégsem lenne jó dolog, ha elvennék a postát, mert a falu kevesebb lenne valamivel, ami hozzá tartozik.
Nem tudni, hogy mi lesz a meglevő postahivatali dolgozókkal, elbocsátják-e őket. Kisfalusi András mernyei polgármesternek vannak kételyei.
– Szomorúan hallom mindezt, és kérdésesnek tartom, hogy a takarékok át tudnák-e venni a posta funkcióit, hiszen nem csak pénzátutalásról van szó – mondta. – Én úgy vettem észre, hogy a mernyei postahivatal dolgozóinak nincs idejük másra, mint a munkájukat végezni. A mobilposta működése ellenére sokan bejárnak a környező kistelepülésekről a postára. Csak úgy tudunk központi szerepet betölteni a térségben, ha ezek az előnyök megmaradhatnak. Arról nem is beszélve, hogy korábban a postahivatal dolgozóira hárítottak más tevékenységeket, hogy a posta bevételeit növelni tudják, termékeket árulnak, biztosítást kötnek. Ezeket is a takarékszövetkezetek fogják intézni a jövőben? 



Nagyszakácsiban nincs takarékszövetkezet, a legközelebb Marcaliban és Böhönyén található, 13, illetve 18 kilométer távolságra. Kövér István polgármester keményebben fogalmazott. Korábban az ő fellépése mentette meg a helyi postát, hogy megmaradhasson négy órában. Most veszélyben érzi mindezt, és az is elkeseríti, hogy megszűnhet az óvoda náluk, ami legalább száz éve működik.
– Ez egy újabb arculcsapása a magyar vidéknek! – fakadt ki a polgármester. – A kormány azt ígérte, hogy felemeli a vidéket, de friss levegőn kívül itt már semmi sem maradt. Milyen életfeltételekkel biztosítunk jövőt így a fiataloknak? A kormány feladata, hogy veszteség árán is működtesse a magyar postát éppúgy, mint az egészségügyet. Ki ér rá figyelni a mozgópostát? A dolgozó ember nem. A magyar vidék csak addig kell a politikusoknak , amíg a magyar ember leszavaz...

Még nem tudni, Somogyban kit érint

A postai hálózatoptimalizálás az előzetes felmérések szerint 300-500 települést érinthet az országban, felelte kérdésünkre Apáti-Tóth Kata, a Magyar Posta Zrt. sajtószóvivője. Az idei negyedik félévben már lehetnek olyan pénzintézetek, amelyekben postai szolgáltatást nyújthatnak. Jelenleg több száz olyan kisposta működik, zömében a kétezer fő alatti kistelepüléseken, amelyek átlagosan napi öt óra kihasználatlan kapacitással működnek. A feladott levelek száma 121 postán nem éri el a napi öt darabot, 412 postán pedig a feladott csomagok darabszáma egy. Ezek a posták jórészt nagyon rossz műszaki állapotban vannak, a felújításuk 4-5 milliárd forintot emésztene fel.

Annak érdekében, hogy a kistelepüléseken élők is hozzáférjenek a magas színvonalú postai és korszerű pénzügyi szolgáltatásokhoz, elengedhetetlen a működés racionalizálása. A Magyar Postától az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás is megköveteli, hogy a nagyobb ügyfélforgalmú postákat korszerűsítse, a kisebbek működésére pedig költséghatékony megoldást találjon. 

A Magyar Posta egyébként jelenleg is 300 ponton vállalkozásba történő kiszervezésével üzemelteti a postahelyeit, a jövőben ennek a projektnek a magasabb színvonalú, hatékonyabb kiterjesztése valósulhat meg. Jelenleg kidolgozás alatt áll a törvényjavaslat, amely megteremti a változtatás jogszabályi környezetét, így ennél több részlettel nem szolgálhatott a sajtószóvivő. A lehetségesen érintett településkör meghatározására – így a Somogy megyeiekre is – a jogszabály elfogadását követően kerülhet sor.


Elégedettek a mobilpostával

A mobilposta szolgáltatás jelenleg 900 településen működik az országban, mondta Apáti-Tóth Kata sajtószóvivő. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a megkérdezett ügyfelek 90 százaléka elégedett a szolgáltatással, a kiszolgáló személyzettel, és azzal, hogy a mobil posta házhoz megy, tette hozzá. A mobilposta rendszer összességében az ügyfeleknek kényelmesebb szolgáltatást nyújt, hiszen a kistelepüléseken élőknek sokszor kilométereket kellett megtenniük, hogy eljuthassanak a településközpontba. A mobilposta szolgáltatás kapcsán felvetett elbocsátásnak semmi realitása, hiszen az ügyfelek elégedettek a szolgáltatással, ezért nem tervezik a járatok csökkentését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!