Közélet

2016.04.01. 04:44

Sztrájkba lépnének a tanárok a szabad tankönyv-választásért

Hivatalosan péntektől kezdhetik meg az intézmények a jövő tanévre esedékes tankönyvek megrendelését – jelen állás szerint még az erősen szabályozott keretek között.

Vas András

„Követeljük a tankönyvválasztás tényleges szabadságát! Ne korlátozza semmi a magas színvonalú, hosszú évek alatt folyamatosan fejlesztett, kompetencia alapú tankönyvek, programcsomagok alkalmazását! A kormányzat és a KLIK hagyjon fel a „kötelezően választandó tankönyvlista” és más burkolt beavatkozás gyakorlatával! A kiadók tankönyveinek engedélyeztetését szektorsemleges módon, azonnal újra kell indítani. Mivel az idő rövidsége miatt ez a folyamat a rendelési időszakon kívülre nyúlik, a 2016/17-es rendelési időszakra azokat a taneszközöket is rendelhetővé kell tenni, amelyeket a kiadók átdolgoztak az új kerettanterv szerint, de a kormányzat az engedélyeztetést megakadályozta” – olvasható a kormány közoktatási programjával szemben kritikus, azonnali változásokat követelő Civil Közoktatási Platform követelései között. De nemcsak a demonstráló pedagógusokat tömörítő szerveződés, a két legnagyobb szakmai érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is a tankönyvpiac felszabadítását követeli.Jelen állás szerint sikertelenül, ugyanis szakmai szervezetek szerint a kormány valószínűsíthetően nem változtat a jelenlegi tankönyv-jegyzéken, vagyis nem áll helyre a tankönyvválasztás szabadsága.
– Sok jel valóban nem utal a kompromisszum lehetőségére – jelentette ki Nagy Erzsébet, a PDSZ Somogyért is felelős ügyvivője –, de akár be is adhatja a derekát a kormányzat, hiszen csak egy rendelet-módosításról van szó, azaz még parlamenti felhatalmazás sem kell, hogy változtassanak. Ráadásul nem a szabad piaccal kell tárgyalnia a döntéshozóknak, hanem csak utasítani a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-t. Kérdés, akarják-e, mert jelenleg inkább úgy tűnik, csak tárgyalgatnak, tessék-lássék ajánlatokat tesznek, az időt húzzák, hogy csússzunk bele az érettségibe és a tanév végébe, bízva benne, hogy aztán nyáron lecsillapodnak a kedélyek. Így jelenleg inkább arra kell készülni, hogy jövőre is ezekből a kevéssé használható tankönyvekből kell tanítania a pedagógusoknak, ám bármikor jöhet egy olyan taktikai ötlet, hogy ebben a kérdésben engednek.

Az érdekképviseletek, valamint a szakmai és civil szervezetek számára ugyanis a reformkövetelések közül az egyik legfontosabb a szabad tankönyv-választás visszaállítása: Galló Istvánné, a PSZ elnöke például csütörtökön bejelentette, amennyiben a kulcskérdésekben a tankönyvpiac megnyitásában nem jutnak dűlőre a kormánnyal a hétfői egyeztetésen, meghirdetik az egész napos sztrájkot.
– Lehet, hogy sokan nem veszik komolyan, s úgy gondolják, ez csak egy kérdés a 25 pontban megfogalmazott követeléseink közül – mondta Szigethy Marianna, a PSZ megyei területi vezetője –, pedig a fontosságát tekintve könnyen lehet egy sztrájk alapja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!