Közélet

2016.05.10. 08:03

A 2,5 milliárdos siófoki csúcsadós és Berki Krisztián órája

Siófoki magánszemély vezeti az adóstoplistát 2,5 milliárd forintos tartozásával – írta meg a Napi.hu az adóhivatal első negyedévi adatai alapján.

Márkus Kata, Fónai Imre

A siófoki férfi 2,5 milliárdja csak a be nem fizetett adó, a hatóság még nem szabott ki rá bírságot. Az adós Damjanich utcai lakcímén a hírportál szerint nincs bejegyzett vállalkozás. A Balaton-közeli kertes ház udvarában tábla hirdeti: „Privát ház medencével kiadó”. Az adóslista egy másik, igaz, csak közvetetten siófoki vonatkozása: a tízmillió forintnál nagyobb adótartozók között tünteti föl a NAV Berki Krisztiánt is, akit az ország ugyan médiacelebként ismert meg, ám évekkel ezelőtt a Siófok NB I-es futballcsapatának tartalékkapusa volt. Berki – aki az elmúlt két évben a Blikk információi szerint mintegy százmillió forintot kapott a TV2-n és kábelcsatornáin futó műsorok vezetéséért és reality sorozatában való szereplésért – azt felelte a Napi.hu kérdésére: – Nem tudok jelen pillanatban arról, hogy tartozásom lenne; ha lesz, akkor maximum az egyik karórámat leveszem, csak nem tudom, tudnak-e majd visszaadni.



A 240 nagyadós több mint 127 milliárd forint adót nem fizetett be. Ebből 57,4 milliárd az adóhiány és 70,3 milliárdra rúg a kiszabott bírság és kamatok összege.
A legfrissebb feketelistán egyébként négy somogyi szerepel, egy somogyszili cég esetében 120 milliós adótartozást tartanak nyilván, a megállapított jogkövetkezmény több mint 268(!) millió, ezzel a 172. helyen állnak. Csaknem 108 milliós adótartozásával és 88 milliós bírságával egy kötcsei cég a 188. A somogyiak közül a sereghajtó a 234. helyen áll; egy nemeskisfaludi magánszemély 12 milliós tartozásával valamint 16 és fél milliós jogkövetkezményével.

Az évek során nem sokat változott az állami adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkezők száma, csakúgy mint az előző években 3900 körüli a feketelistán szereplő magánszemélyek és egyéni vállalkozók száma.
A somogyi feketelistások nagyjából nyolcvanan vannak minden évben. A legfrissebb adatok szerint harminckettő településen összesen 88 adóst tartanak nyilván a megyében. Közülük legtöbben, húsznál is többen kaposváriak, ám jelentős még a siófoki adósok száma, tizenöten vannak. Többen vannak még Nagyatádról, Fonyódról, Balatonszabadiból, Balatonszemesről is. A többi somogyi faluban, városban egy-kettő a legfrissebb feketelistán szereplő adósok száma.
A 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 100 millió forintot meghaladó nem magánszemély adózók március 31-én 2680-an voltak, Somogyból csupán hatan kerültek föl a feketelistára, öt kaposvári egy fonyódi cég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!