Közélet

2016.05.19. 07:49

BalatonBor: a régiós összefogás gyümölcse

BalatonBor távlati célja a szőlő árszínvonalának javítása és munkahelyek teremtése a bor- és gasztroturizmus fellendítése révén.

Fónai Imre

Először lehetett megkóstolni a BalatonBort, az első régiós bormárkát a fővárosi Gourmet fesztiválon. A Balatoni Kör – mely két éve jelentette be szándékát a BalatonBor „megalkotására” – szerint a nyár slágere lehet. A balatoni borrégió vezető termelői egységes arculattal, azonos címkével (melyen csupán a termelő neve különbözteti meg a borokat) álltak elő Olaszrizlingjükkel; ez a legelterjedtebb hazai fehérborfajta, legkiválóbb tételei többnyire korábban is a balatoni régióból érkeztek. Az új BalatonBort már Németországban is népszerűsítették.– A borpiacon, a gasztronómiában és a turizmusban is elsősorban a régiók versenyeznek Európában, nagyon erős régiós márkák vannak jelen a világpiacon, így az első régiós bormárka modell értékű kezdeményezés lehet itthon – vélekedett Kardos Gábor, a tókörnyéki borászokat és éttermeseket tömörítő Balatoni Kör alapító elnöke. – Ugyanakkor egy új, egységes és modernebb balatoni arculat kialakításában is úttörő szerepe lehet a BalatonBornak.

– A jövőben is bármelyik balatoni termelő készíthet BalatonBort, aki kész megfelelni a minőségi kritériumoknak, amivel termelői szövetségként a szőlő- és borágazat jövőjét is építjük – tette hozzá Laposa Bence, a kör jelenlegi elnöke. – A BalatonBor távlati célja a szőlő árszínvonalának javítása és munkahelyek teremtése a bor- és gasztroturizmus fellendítése révén.

A Gourmet fesztiválon kis performansszal erősítették meg, hogy nem holmi marketingtermékről van szó, hanem egy régió vezető termelőinek összefogásával létrejött valódi termékről, mert minden BalatonBor mögött ott áll az adott bort elkészítő családi pincészet. Valódi emberek valódi történetének és összefogásának gyümölcséről van tehát szó. Ezért első közös bemutatkozásuk és a borok kóstoltatása előtt lufikat pukkantottak ki dugóhúzójukkal, jelezve, hogy a BalatonBor most kezdődő története nem csak egy reklámlufi, vagy figyelemfelhívó kampány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!