Közélet

2016.05.05. 15:04

Becsapják a vásárlókat: trükköznek az import tartós tejjel

Főleg az import UHT-tejekkel csapják be a hazai vásárlókat, az ágazatban átfogó ellenőrzés indult. Információnk szerint több hazai tejfeldolgozó üzem – köztük somogyi is – időnként a saját laboratóriumában is elemzi a külföldről beáramló tej egy részét, s esetenként meglepő értéket tapasztalnak. Szakemberek teljes mértékben jogosnak tartják a szigorú hatósági fellépést az import termékkel szemben.

Harsányi Miklós

– Lesújtó a tejágazat egy hónapja tartó ellenőrzésének eddigi eredménye, amelyből megállapítható, hogy főleg a külföldi, import UHT-tejekkel csapják be a vásárlókat – ismertette Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. A távirati iroda beszámolója szerint Zsigó Róbert elmondta: szakmai javaslatok alapján rendelték el a tejágazat és a tejpiac, kiemelten az UHT – a hűtés nélkül hosszan eltartható – tejek ellenőrzését. Az akcióban eddig 311 tétel UHT tejet ellenőriztek, több mint 100 laboratóriumi ellenőrzése még zajlik. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy elsősorban – jellemző módon a szlovák és a cseh – UHT-tejekkel van gond.



Szommer Gábor, a kaposvári tejüzem kereskedelmi igazgatója nem csodálkozott a vizsgálat megállapításain. A belföldi tejpiac szereplői számos fórumon már jelezték a hatóságoknak, hogy bizonyos import tejeknek és tejtermékeknek nem olyan a beltartalmi értékük, mint ami a csomagoláson olvasható.
– Saját laboratóriumunkban is bevizsgáltunk több külföldi tételt – közölte. – A sajtnál fehérje-, míg a tejnél a zsírtartalommal kapcsolatban tapasztaltunk hiányosságot. Szerintem Magyarországon van a legszigorúbb hatósági ellenőrzés egész Európában, így aki biztonságos terméket kíván fogyasztani, magyar terméket vásároljon.

A felvetésre, miszerint nem zavarja, hogy hatósági eszközökkel próbálják kiszűrni a hamis külföldi tejterméket a hazai piacról, Szommer kifejtette: ha tisztességtelen piaci szereplőkről van szó, akkor nem, mivel ez a magyar vásárlóknak jó, hiszen erősíti a biztonságukat, s nem csapják be őket a külföldi gyenge minőségű termékkel. Másrészt a tisztességesen, a piaci szabályokat betartó hazai feldolgozók érdekét is szolgálja az intézkedés.
A kaposvári cégvezető szerint hozzá hasonlóan számos kollégája is üdvözli a következetes szigort, sőt, ezt még tovább lehetne fokozni. Szerinte tanácsos volna megnézni, milyen körülmények között raktározzák a külföldről beözönlő olcsó tejet, s a szállítási eszközök állapotát is célszerű körültekintően megvizsgálni: minden egyes munkafázis komoly kockázatot rejthet magában.

A cégvezetőtől tudjuk: a kaposvári tejüzemben is rendszeresek a hatósági vizsgálatok, náluk nem volt gond. Igaz, a biztonságnak ára van: cégük a világszerte ismert úgynevezett emelt szintű IFS-rendszert alkalmazza. Ennek fenntartása, működtetése évente tízmilliós nagyságrendű kiadást jelent, de Szommer szerint ez is jelzi: társaságuk – ahol naponta közel 180 ezer liter tejet dolgoznak fel – minden téren elkötelezett a minőség mellett.

– A hatósági szigor szerintem teljesen jogos, folytassák csak a vizsgálatot – mondta Szalai Károly somogyaszalói gazdálkodó. – Rengeteg baj van a tejpiacon, az alacsony árak régóta sújtják a termelőket, ekkora ráfizetéssel nem tudunk sokáig dolgozni. Ráadásul az egyes gyengébb minőségi külföldi tejek megjelenése tovább rontják a piaci pozíciókat.

Baranyai Sándor, a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetségének somogyi elnöke is a tejpiaci vizsgálatok folytatása mellett érvelt. Ezzel a nem kívánatos termékek kiszoríthatóvá válnak, mely közvetlenül és közvetve is a fogyasztók érdekeit szolgálják. Arra is felhívta a figyelmet: a hatóság legyen hatóság, azaz a rendelkezésre álló jogosítványokat kihasználva végezzék el a szükséges ellenőrzéseket.

Szigorú fellépés

Szalai Károly szerint a termelők hiába szóltak, s kérték a hatóságok hathatós közbenjárását, mégsem történt komoly változás. Most másként alakul a helyzet, s azt reméli, hogy előrelépés lesz a gyenge minőségű külföld tej-ügyben is vagyis folytatódik a szigorú fellépés. Szerinte senkinek semmilyen módon nem szabad visszaélni a vásárlók bizalmával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!