Közélet

2016.05.04. 18:10

Füred állami támogatásból, Szemes hitelből vehet kempinget

Miért csak Balatonfüred kaphatott vissza nem térítendő állami támogatást kempingvásárláshoz? – kérdezte Kepli Lajos (Jobbik) a parlamentben.

Fónai Imre

Ahogyan megírtuk, Balatonszemes még hitelt is fölvenne annak érdekében, hogy az SCD felszámolója által árult két kempingje közül a kisebbikhez hozzájuthasson. A jobbikos honatya kérdésére adott államtitkári válaszból az ugyan nem derült ki, hogy miért csak Füred, az azonban igen, hogy Szemes alighanem nyitott kapukat dönget...



Miért nem támogatja az állam, hogy az „elmutyizott” kempingek visszakerülhessenek köztulajdonba? – firtatta Kepli Lajos a parlamentben. A 2007-ben még százmilliárdos fejlesztést ígérő SCD felszámolója a kempingek zömét már értékesítette, csak néhány maradt eladósorban. Kepli arról beszélt: a kempingek anno „gyanús körülmények közepette” kerültek a megyei önkormányzatoktól a három tóparti idegenforgalmi társaságot potom pénzért megvásárló SCD-hez. – Szerintünk bűncselekmény gyanúja is felmerülhetett, feljelentés is történt akkoriban, de az ügyészség elutasította – így a képviselő. – A beígért beruházások elmaradtak és néhány település szeretné, ha visszakerülhetnének az ingatlanok köztulajdonba. A politika azonban ebbe is beleszól, Balatonfüred 700 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatáshoz juthatott kempingjének a megvásárlására, Badacsonytomaj és Balatonszemes azonban csak biztatást kapott a Belügyminisztériumtól: vegyenek fel hitelt. Igaz, mindkét településnek független a polgármestere, míg Füredé fideszes...

A balatoni kempingek közül eddig csak a balatonfüredi került önkormányzati tulajdonba, a város több mint kétmilliárd forintot fizetett érte. Pogácsás Tibor belügyminisztériumi államtitkár azt mondta a parlamentben: – A balatoni turizmus átalakulásával, a vendégstruktúra megváltozásával a kempingekre egyre kisebb lett az igény. A három megyei önkormányzati tulajdonú társaság már nem volt képes fejlesztésre, ezért megoldást kerestek. Egy jó befektetés sokat segíthetett volna. Badacsonytomaj és Balatonszemes sem nyújtott be arra programot, hogy mit szeretne a kempingjével. Ha megfelelő tervet dolgoznak ki, és ehhez hitelfelvételi kérelemmel, majd hitellel nekifognak, akkor képesek lesznek a kempingeket a turizmus hasznára működtetni.
– Le is írtuk, el is mondtuk: fejleszteni és működtetni akarjuk a kempinget; vagyont gyarapítanánk, ez a tervünk – mondta szerdán lapunknak Takács József balatonszemesi polgármester. – Háromszázmillió forintos hitelfelvételi kérelmünket beadtuk, a válaszra várunk.

Nem köt ki a komp Füreden

Nem Tihany és Balatonfüred között létesül a második balatoni komp, ilyen beruházás nem szerepel a tervekben – válaszolta kérdésünkre a Balatoni Hajózási Zrt. annak nyomán, hogy a Népszabadság azt írta: a 2017-es úszó világbajnoksághoz kapcsolódóan Balatonfüred 1,2 milliárd forint állami támogatást kap parkolóépítésre, 400 milliót kompkikötő létesítésére. Ez utóbbi azonban a tervezett beruházások között budapesti és nem balatoni helyszínnel szerepel.
A Szántód-Tihany komp amúgy immár reggel 6 óra 40 perc és este 20 óra 20 perc között jár, s naponta közlekednek a menetrendi hajók a Siófok-Balatonfüred-Tihany, valamint a Fonyód-Badacsony útvonalon.

Első ütem: Zamárdi-Lelle

Felújítják a néhol egészen rossz állapotban lévő kerékpárutakat a Balatoni Bringakörön: az első ütemben a déli parton Zamárdi és Balatonlelle között kezdődik meg a korszerűsítés, mely néhol szélesítéssel is együtt jár. Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár azt mondta: a Balaton és térsége kifejezetten alkalmas arra, hogy Európában az ökoturizmus és aktív turizmus egyik magyarországi központja legyen. A tíz-tizenöt éve meglévő Balatoni Bringakör növekvő népszerűségét mutatja, hogy tavaly tizenöt százalékkal több kerékpárjegyet adtak el a balatoni személyhajó-kikötőkben.

Máriai a Balaton fagyija

Megvan a Balaton fagyija: a május elsejétől pünkösd hétfőig tartó Nyitott Balaton akció részeként zsűrizték a benevezett tóparti fagylaltozók nyalni valóit, és 2014 után ismét Balatonmáriafürdőn találták meg a győztest. A Balaton fagyija 2016 szőlőből és mustból készült és Vulkánok ajándéka nevet viseli, lévén, hogy a Badacsony domborzati térképét jeleníti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!