Közélet

2016.05.10. 13:17

Határon átnyúló fogyasztóvédelem az európai vásárlókért

Az Európai Uniós lehetőségekről, szabályozásokról, a tagságból adódó előnyökről, lehetőségekről, aktualitásokról és a kaposváriakat érintő kérdésekről tartott Európa Napot a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamaránál (SKIK) működő Europe Direct Tájékoztató Központ.

Jeki G.

Varga József elnök elmondta: három éve csatlakoztak az Európai Bizottság támogatását élvező európai hálózathoz, hogy a somogyi és kaposvári fiataloknak megmutassák, mit jelent az uniós tagság. Hozzátette: bár talán túlzott optimizmussal tekintettek a vállalkozások a csatlakozáshoz, hiszen az első támogatási összegek mintegy 16 százaléka jutott csupán gazdaságfejlesztésre. Hangsúlyozta, ma a fiatalok nyelvtudással és számos végezettséggel rendelkeznek, s ők már más szemmel néznek az unióra, és az Európa Napon ezt a szemléletet kívánják erősíteni. Az esemény kiemelt témája az európai fogyasztóvédelem volt, amihez kapcsolódóan az online vásárlások fogyasztóvédelmi vonatkozásai kerültek az esemény középpontjába.– Az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának magyarországi szervezete egy európai uniós hálózat tagjaként a határon átnyúló fogyasztóvédelemben, a határon átnyúló fogyasztói panaszok megoldásában és a fogyasztók tájékoztatásában tölt be fontos szerepet – tájékoztatott Kriesch Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ igazgatója. – Ha egy kaposvári állampolgár például elutazik Portugáliába és önhibáján kívül lekési a repülőgépe csatlakozását, elveszik a csomagja, az autóbérlés után túl nagy összeget vonnak le a számlájáról, vagy esetleg meghibásodik a külföldön vásárolt műszaki áruja, akkor segítséget nyújtunk neki.

Az Európai Unió 28 tagállamában, valamint Izlandon és Norvégiában működnek a határon átnyúló fogyasztói panaszok rendezésének elősegítése és a felek közötti megállapodás elérése érdekében a nemzeti európai fogyasztói központok, melyek a panaszkezelés kapcsán kapcsolatba lép a fogyasztóval és a vállalkozással, akik között – eddig 60-65 százalékos hatékonysággal –, térítésmentesen segít rendezni a felmerült problémákat. A hálózat ahhoz járul hozzá, hogy az európai uniós fogyasztóknak az uniós egységes belső piacba és a határon átnyúló vásárlásokba vetett bizalma növekedjen. A határon átnyúló fogyasztóvédelem területén többek között érdemi szakmai és jogi segítséget nyújtanak a határon átnyúló online és hagyományos vásárlásokból eredő fogyasztói panaszok rendezéséhez, valamint aktív tájékoztató tevékenységet folytat a fogyasztói tudatosság és a vállalkozások jogismeretének növelése érdekében. A rendezvényen partnerszervezetként részt vesz a Compass Egyesület, a kaposvári EURES Iroda és a Kaposvári Egyetem is.

Ezek is érdekelhetik