Közélet

2016.05.12. 18:45

Iskolametés Vízváron: a haragot felváltotta a tenni akarás

Bizakodóak a szülők és a települések vezetői a vízvári iskola ügyében. Csütörtökön rendkívüli értekezleten nyilatkoztak az intézmény horvát nemzetiségivé alakításának kezdeményezéséről.

Jeki Gabriella

Megoldást kerestek és találtak Vízváron a helyi iskola felső tagozatának megszűntetésére. Ahogy azt megírtuk, a KLIK Barcsi Tankerületének illetékesei két héttel ezelőtt értesítették a szülőket arról, hogy a következő tanévtől már nem a településen fogják oktatni az ötödiktől a nyolcadik osztályos diákokat. A szerdai általános tájékoztató után csütörtökön az iskola szülői munkaközössége egy újabb értekezletet hívott össze, melyre nem csak a szülőket, hanem az érintett települések, Vízváron kívül Bélavár és Heresznye önkormányzati vezetőit is várták. A jelenlévők döntöttek arról, hogy a horvát nemzetiségi iskolává való átalakulást kezdeményezik, ezért a szülők nyilatkozatot írtak alá a folyamat elindításához.– Az iskolához tartozó településeken a horvát és a roma nemzetiségi önkormányzat is jelentős szerepet vállal, így a megoldás szinte kézenfekvőnek bizonyult – hangsúlyozta Kozma László vízvári polgármester. –  Ha nemzetiségi oktatás folyik az intézményben, akkor a létszámtól függetlenül lehet működtetni, és ha ezt legalább 8 szülő kéri, akkor a fenntartónak meg kell szerveznie. Ezt végül 48-an kérték.
A két héttel ezelőtt véletlenszerűen bejelentett felső tagozat megszűntetése szülők körében számos érzelmet váltott ki: leginkább haragot, indulatot, és elkeseredettséget éreztek. Egyszerűen nem tudták elképzelni, hogy mi lesz, ha az intézkedést foganatosítják. Úgy érezték, hogy a felső tagozat megszűntetésével hamarosan az alsósok is hasonló sorsra jutnak. Többen felvetették a költözés gondolatát a településről, néhányan azonnal kivették gyerekeiket az intézményből, a felső tagozatossal együtt az alsós gyerkőcöt is.
– Amikor megtudtuk, hogy milyen sorsot szánnak a felső tagozatnak, megkérdeztük, hogy szülőként mit tehetünk, de azt a választ kaptuk, hogy semmi esélye annak, hogy az iskola megmaradjon – mondta Farkas Rita a szülői munkaközösség tagja. – Most úgy látom, hogy van egy kis remény, egyre nagyobb az összefogás a szülők között, megjelent a „tenni akarás” és a szerdai ülés után a KLIK is megígérte a segítségét ahhoz, hogy a vízvári intézmény ezentúl nemzetiségi iskolaként működjön.

Hozzátette azt is, hogy az esetleges megszűnés esetén a szülőknek plusz költséggel kell számolniuk az utaztatás miatt iskolajárat hiányában Barcs vagy Csurgó felé, nem is beszélve a közel egy órás buszos menetidőről, ami naponta két órát „rabol el” a gyerekektől, amit tanulással vagy a családjával tölthetne, nem is beszélve a korábban többször felmerül problémákról, melyeket a buszokon tapasztaltak.

– Tényekkel, számokkal alátámasztva sem logikus a felsőtagozat megszűntetése, ráadásul az ide vonatkozó törvény sem fogalmaz egyértelműen – közölte Pápa László bélavári polgármester, akinek a települése szintén érintett az iskola ügyében. – Emellett az intézkedés szinte teljesen logikátlan, hiszen ha az alsósok maradnak, akkor az épület fenntartási költségei nem csökkennek, továbbra is ugyanakkora létszámú takarító brigádra van szükség, az áthelyezett tanárok útiköltsége és a diákok utaztatása sokkal többe fog kerülni.

Címkék#Vízvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!