Közélet

2016.05.23. 17:46

Közel a húsz fok: a Balaton előbb felmelegszik, mint az Adria

A Balaton vizébe hajtott egy autós hétőre virradóra Siófokon, a Petőfi sétány közelében. A járművet a tűzoltók emelték ki a vízből, a sofőr kórházba került, ahonnan hamar ki is engedték. Autó a Balatonban – mi ez, ha nem a szezon csalhatatlan előjele? Hétfőn egyébként a nyarat idéző melegben 18 fokos volt a Balaton vize és 124 centi az átlagvízszintje, ilyen sok víz talán még sosem volt a mederben szezoninduláskor.

Fónai Imre

Közel tehát a húsz fokos vízhőmérséklet, márpedig ha ezt eléri, illetve meghaladja, a rákövetkező szombat a Balaton napja. Tavaly volt az első ilyen, a strandszezon ünnepélyes megnyitása, akkor tíz település részvétével. A szervezők remélik, az idén jóval több balatoni város és falu csatlakozik és ünnepli a balatoni összetartozást. Kardos Gábortól, a Balatoni Kör alapító elnökétől tudjuk: a Balaton napjához csatlakozó települések (a déli parton biztosan lesz program Balatonbogláron, Balatonmáriafürdőn, Balatonfenyvesen és Fonyódon) strandján pontban délután három órakor tóbafutóversennyel nyitják meg a strandszezont, majd fél négykor körbekoccintják a tavat a napokban bemutatott új régiós nedűvel, a BalatonBorral. Ezután büféversenyek, gasztropiknik, kreatív fröccs- és fröccskoktél-készítési vetélkedők lesznek a megújuló balatoni kínálat, az új strandbisztrótrendek bemutatására, valamint a gyerekeknek homokvárépítő és papírhajó-versenyek, továbbá vízimentő-bemutatók. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park az iskolák bevonásával Balaton-ismereti vetélkedőkkel készül.Ha nem a mostani hétvégén, akkor a következőn. A balatoniak azt üzenik ezzel a megmozdulással: a magyar tenger jóval előbb melegszik fel, mint az Adria, előbb lehet fürdeni benne. A húsz fok a „bűvös” határ, persze, már a hétvégén és hétfőn is sokan strandoltak, sőt, akadt, aki már a vizet is „megkóstolta”.

Római katonák és fonyódi petyek 

A Nemzeti Vágta mintájára most először lesz a Balaton vizén Nemzeti Regatta: június 11-12-én Siófokon, amolyan nyárindító szabadtéri fesztivál részeként. A benevezett települések csapatai vitorlásversenyen mérik össze tudásukat, a tóparton pedig saját nevezetességeikkel, jellegzetes gasztronómiai különlegességekkel, standokkal mutatkozhatnak be. Azt már tudni lehet, hogy Fonyód többek között tapsos fiútánccal rukkol elő, Enying dalos diákokat vonultat fel, a pécsi csapat tagjai pedig római katonának öltöznek és ókori hangulatot idéző műsort adnak. A fonyódi petyek lesz az egyik étekkülönlegesség, de készül majd regattás őzpörkölt is. A nevezési díjakból egymillió forinttal látássérült és daganatos gyermekeket támogat a Balatoni Hajózási Zrt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!