Közélet

2016.05.11. 18:07

„Mi is az ország polgárai vagyunk...” Diákjaiért harcol a KLIK-kel Vízvár

Elvenné a felső tagozatot Vízvártól a Klebelsberg Intézményfenntartó. A diákoknak Babócsára, vagy máshová kellene buszozniuk szeptembertől, a falu az oktatásügy egérútját keresi és tovább küzd iskolája megmentéséért.

Szűcs Tibor

A közelmúltban két – a helyiek elmondása alapján – meglehetősen direktívaszerű szülői értekezleten értesítették a vízvári szülőket a KLIK Barcsi Tankerületének illetékesei  arról, hogy az 5-6-7-8. osztályokat a 2016/2017-es tanévben már nem a településen fogják oktatni. A gyerekeket vagy Babócsára buszoztatják, vagy a szülők máshová íratják a diákokat. A közlést  nagy felháborodás fogadta a szülői munkaközösségek részéről, a roma kisebbségi önkormányzat tájékoztatót kért a fenntartótól, ezért szerdán délelőtt a tankerület képviseletében Cservölgyiné Rácz Ildikó tartott fórumot Vízváron. – Igencsak szűkös információval rendelkeztünk, ezért kértük a tankerület részvételét, de közben már kerestük a megoldásokat is, amelyekkel végül is előálltunk a találkozón – mondta Bodgán Péter, a roma települési kisebbségi önkormányzat vezetője. – Jogunk van ahhoz, hogy megtartsuk az iskolánkat, s a szülők és mi is ragaszkodunk hozzá, mert ha egyszer eltűnik a felső tagozat, akkor az alsó is veszélybe kerül. S ha egyszer bezárnak egy iskolát, azt aligha fogják újra kinyitni egyhamar – tette hozzá, majd kiemelte: a forumon két megoldást is javasoltak. – Tekintve, hogy nincs meg az osztályonként mimimum létszám, a 14 fő, ezért azt javasolnánk, hogy nemzetiségi iskolává alakuljon át az intézmény, így elég lenne csak nyolc fő minimálisan egy osztályban – húzta alé Bogdán Péter.

Az átalakulás természetesen kötelességgel is járna a nemzetiségi nyelvismertre és a kisebbségi kultúra ápolását tekintve, de ha emellett döntenek, mindennek ódiumát a településen működő roma kisebbségi, valamint a horvát kisebbségi önkormányzat is felvállalná információink szerint. – Van létjogosultsága az iskoláknak, jóllehet elég nagy gondokkal kell megküzdenünk a születésszámtól kezdve egészen addig, hogy a határmenti települések csak „fél körben” számíthatnak együttműködési lehetőségre, mégis a szülők, a pedagógusok és az önkormányzatok is elhivatottak amellett, hogy maradjon a felső tagozat – mondta a szerdai tájékoztató után lapunknak Kozma László polgármester. – Szeretném hinni, hogy nem lehet egy felső tagozatot egyetlen tollvonással megszűntetni, s habár mindössze 64 diákunk van, mindenképpen ragaszkodunk hozzájuk. Márpedig ha elviszik a felsősöket, akkor az alsót is magával fogja húzni, s a rossz hír miatt már így is több vízvári család máshová íratta gyermekét.

Megtudtuk, nyolc szülőnek kell kezdeményeznie legkésőbb május 31-éig, hogy nemzetségi oktatás kezdődhessen a vízvári iskolában, s folyamatos a szakmai egyeztetés a megoldásról. – Sokkal jobb lett volna, ha korábban tudunk a KLIK elképzeléséről, s nem húsz nappal a határidő letelte előtt kellene kapkodnunk, csütörtökön szülői tájékoztatót tartunk a fejleményekről, ehhez fogalmazom a meghívót – emelte ki a településvezető. – Bízom abban, hogy sikerül az összefogással megmentenünk az iskolát, mert ez nem lehet pénz kérdése még az olyan kistelepülések esetén sem, mint a miénk. Mi is ennek az országnak vagyunk az állampolgárai... –

Természetesen megpróbáltuk az ügyben szóra bírni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Barcsi Tankerületének vezetőjét, azonban Cservölgyiné Rácz Ildikóval sem hivatali sem egyéb elérhetőségein nem tudtuk felvenni a kapcsolatot. Kollégáitól megtudtuk, a rengeteg teendő és tájékoztató miatt rendkívül elfoglaltak az utóbbi időben, vélhetően ezért nem jártunk sikerrel.


Elemi iskolák maradnak csupán?

A vízvári felső tagozattal történtek egybevágnak azzal, amit még tavaly novemberben írtuk meg a kormányzat közoktatást átalakító tervezetéről, ezek alapján 2018-ig országosan 150-180 iskolát magába foglaló térségi iskolahálózatot alakítanának ki, megszüntetve a jelenlegi alacsony létszámú kistelepülési felső tagozatokat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tervezete szerint azért van szükség a rendszer racionalizálására, mert jelenleg sok helyen nem megfelelő színvonalú az oktatás. A dokumentum alapján egyes iskolákat fejlesztenének, míg másokban megszüntetnék a felső tagozatokat, az újonnan létrejövő intézményekben kiemelten figyelnének a hátrányos helyzetű gyerekekre – fejlesztő pedagógusok és iskolapszichológusok segítenék őket –, s a diákokat iskolabusszal szállítanák. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Somogyért is felelős ügyvivője akkor azt nyilatkozta a Somogyi Hírlapnak, ha a kisebb települések nagy részén megszüntetik a felső tagozatokat, akkor ez egyértelműen pedagógus-elbocsátásokat jelent. A szakszervezeti vezető úgy vélte, a falusi nyolcosztályos iskolák visszafejlesztése életminőség-romlást is hoz majd az érintett településeken, hiszen a pedagógusokkal a helyi értelmiség egy része is távozik. Nem mellékesen tulajdonképpen visszaállítanák a két világháború közötti elemi iskolai rendszert is – mondta el véleményét lapunknak Nagy Erzsébet.


Diákok a buszon, nem először zár be iskolát Somogyban a Klik

Mint arról lapunk is beszámolt, a niklai önkormányzat egy, a kéményjavítási munkálatok elhatalmasodása miatt az önkormányzat számára vállalhatatlan fenntartási költséggel magyarázott döntés értelmében felmondta a megállapodást a bodrogi Jó az Úr Baptista Gyülekezettel, akik 2011-től üzemeltették az iskolát Berzsenyi Dániel falujában, s akik továbbra is szerették volna életben tartani az iskolát. Az önkormányzat a határozattal visszaadta a Klebelsberg Intézményfenntartónak az iskolát, mely úgy határozott, gazdaságosabb ténylegesen bezárni a legutoljára 46 tanulót befogadó intézményt, így 2015 szeptember elsejétől a niklai iskolásokat Pusztakovácsiba, a helyi iskolába buszoztatják minden egyes nap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!