Közélet

2016.05.04. 07:52

Négy megyei települést ért el az Élelmiszerlavina

A megyéből Kálmáncsa, Kaposhomok, Kelevíz és Porrog is nyert zöldségvetőmagokat a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában.

Márkus Kata

Azt közölték: az országban összesen ötvenkét település 100 hektárnyi földterületén vetettek el a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjnek keretében több millió forint értékű zöldség vetőmagokat. Az önkormányzati és civil szektorból érkező pályázók az őszig tartó munkába hátrányos helyzetű embereket, nagycsaládokat, több helyen fogyatékkal élőket vonnak be, a megtermelt élelmiszernövényeket pedig nekik és a térségükben élő nehéz sorsú embereknek adják.



Kálmáncsán magas a munkanélküliség, illetve az elvándorlással együtt járó elöregedés jellemzi a falut. A lakosság nagy része szerény körülmények között él, mindennapi megélhetésükben szeretne segítséget nyújtani a pályázó Kálmáncsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat a program keretében. A megtermelt javakat több mint száz helybeli kapja majd.
Kaposhomokon a község önkormányzata a Ködből Palotát Egyesülettel közösen vágott bele az Élelmiszerlavina programba, amelynek révén vetőburgonyát, csemegekukoricát, paradicsom és paprika magokat kaptak. A megtermelt növényeket azok kapják majd, akik tevékenyen részt is vesznek a közös munkában. Mint megtudtuk: a program célja az is, hogy a mezőgazdasághoz és a munkához való hozzáálláson pozitív irányba változtassanak.

– Ebben az évben tizenöt megye 52 településén indult el a közösségi munka az Élelmiszerlavina program keretében – ismertette Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója. – A vállalat által felajánlott több millió forint értékű zöldségvetőmagokat – egyebek mellett káposzta, zöldborsó, burgonya, hagyma, paradicsom, paprika, cukkíni – összesen száz hektáron vetették el és gondozzák majd hónapokon át nehéz sorsú emberek bevonásával a kedvezményezettek. Az Élelmiszerlavina így „hal helyett hálót” ad: egyrészt összefogásra ösztönzi a közösségeket, másrészt parlagon heverő területeken kezdenek el újra kiskerti termesztést folytatni.
Az Élelmiszerlavina 2008 és 2015 között már 120 ezer emberen segített, a mezőgazdasági munkákba a településeken több tízezer embert vontak be a pályázók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!