Közélet

2016.05.06. 16:31

Nem csak beteg, műszer, ápoló és orvos is van az új osztályon

Kiss Domonkos osztályvezető és Nagy Gábor orvosigazgató adta az első ügyeletet és ezzel – szinte napra pontosan négy évvel az első kapavágást követően – megkezdte működését a siófoki kórház új sürgősségi osztálya.

Fónai Imre

Karácsony előtt már volt pezsgő, szalagátvágás, államtitkár, a hárommilliárd forintos kórházfejlesztést akkor mindenki megünnepelte, míg most, az új sürgősségi szárny megnyitása már mindenféle csinnadratta nélkül történt. Már csak az új épület tetején kialakított helikopterleszálló utolsó engedélyére várnak – remélik, az is megérkezik még a nyári szezon előtt.



Fontos volt, hogy még a szezon előtt elkezdhessen működni az új sürgősségi – hangsúlyozta pénteken Inczeffy István főigazgató és Nagy Gábor orvosigazgató, amikor immár működés közben jártuk be az új szárnyat. – Többprofilú városi kórház a minősítésünk, ám a nyári szezon miatt sokkal többet nyújtunk ennél – így a főigazgató. – A déli part egyetlen ilyen intézménye vagyunk, nagy rendezvényekkel, az M7-essel és növekvő turistaszámmal, amin belül különösen az aktív turizmus aránya nő, de ezzel együtt a balesetek, az ellátandó esetek száma is. Teljesen indokolt volt tehát, hogy végre önálló osztályként működhessen a sürgősségi és hogy végre az első benyomások is kedvezőek legyenek a kórházunkról.

– Meg kell oldani, ezt szoktuk mondani – vette át a szót Nagy Gábor orvosigazgató. – Akkor is, ha pluszköltség, akkor is, ha drága a diagnosztika és a humán erőforrás is. A nyári három hónapban, amikor más kórházakból szabadságra mennek az orvosok, mi akkor kapjuk a csúcsterhelést, úgy, hogy más kórházakból is nálunk dolgoznak az orvosok.

Nemmel feleltek arra a kérdésre: az elmúlt négy év során elbizonytalanodtak-e a tekintetben, hogy belakhatják-e valaha is az új szárnyat? Statikai vizsgálatokra, hosszú ideig álló építkezésre emlékezhetünk, amiről Witzmann Mihály országgyűlési képviselő azt mondta a karácsony előtti avatón: „Néhány éve úgy tűnt, hogy a projekt a klinikai halál állapotába került, sokan keresztet vetettek rá, de még többen voltunk, akik megpróbáltuk befejezni ezt a több sebből vérző beruházást.  Újabb csúszást és plusz források bevonását vállalva történt meg az épület statikai megerősítése, majd ezt követte a bútorok, gépek, műszerek beszerzése és telepítése”.

Még 2012 tavaszán történt ugyanis az első kapavágás, majd augusztusban időlegesen, 2013 februárjában pedig véglegesen leállt az építkezés. Hosszas statikai vizsgálatokat követően 2014 júliusában vonultak fel újra az építők. Ehhez a dátumhoz képest hamar elkövetkezett a mostani sürgősséginyitó, vélekedett Inczeffy István.
– Minden ellenkező híreszteléssel szemben nemcsak beteg akad az új sürgősségin, hanem műszer is, ápoló is, orvos is – jegyezte meg Nagy Gábor.

Hogyan lettek úrrá a szakemberhiányon, kérdeztük a főigazgatótól, hiszen azt hallani: megújultak, bővültek a hazai kórházak, de kérdés, lesz-e, aki dolgozzon bennük. – Szakmaiság, jó munkakörülmények, a szükséges műszerek, eszközök, ezek jelenthetnek vonzerőt ebben a szakmában – felelte Inczeffy. – Ez nem jelenti persze azt, hogy ne volna szükségünk további jó szakemberekre, de ez ma valóban a legnehezebb kérdés a magyar egészségügyben.

Várólista nincs, csak előjegyzés

Egymilliárd forint értékű műszerbeszerzés is része volt a siófoki kórházfejlesztésnek. Az új szárnyban központi műtő is működik (gyakorlatilag csak a nőgyógyászati műtéteket nem ott végzik), megújult az intenzív osztály és a radiológia is. A két vezetőtől megtudtuk: minimális adóssága a siófoki kórháznak is van, de például nincsen várólista, csak előjegyzés. Megjegyezték: a betegek és a dolgozók türelmére is nagy szükség volt az elmúlt négy év során és arra, hogy bízzanak bennük. – Ez a jövő, az európai színvonal, csak efelé mehetünk, ez a város és a turizmus érdeke is – mondta Inczeffy István főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!