Közélet

2016.05.25. 16:04

Nincs több pénz, 12 ezer somogyi diák nem kap iskolatejet ősztől

Hiába egyre népszerűbb az iskolatej, teljesen váratlanul érte a tejipari beszállító cégeket a napokban, hogy nem minden tankerület szerződhet a cégekkel, az elsődleges számítások szerint Somogyban a kiosztott iskolatej háromnegyedére nem lesz pénz.

Szűcs Tibor

Az Index.hu hírportál írta meg szerdán, hogy az eredeti formájában végóráit élő Klebelsberg Intézményfenntartó Központot vezető Pölöskei Gáborné levélben értesítette a KLIK tankerületeit arról, hogy az irányítása alá tartozó iskoláknál ősztől nagyságrendekkel megvágják az iskolatej-programot. A körlevél tartalmazza azt a listát, melyben tételesen felsorolják a tankerülteket, hogy kik köthetnek szerződést, mivel csak a listán szereplők esetén tudja csak biztosítani a következő tanévtől az iskolatej támogatását a Földművelésügyi Minisztérium. Ezek alapján Somogyban a kaposvári, a siófoki és a fonyódi tankerületekben a minisztérium nem támogatja az iskolatej-programot, míg a csurgói, barcsi, tabi, nagyatádi és marcali tankerültekben továbbra is lesz erre pénz. A programban kizárólag kis- és középvállalkozások vehettek részt beszállítóként, ezért is különös a döntés – amiről információink szerint nem a minisztériumtól, hanem a tankerületektől értesültek –, hiszen gyakorlatilag nem csak az amúgy is rengeteg nehézséggel küzdő hazai tejágazat veszít el egy jelentős és biztos piacot, de a kormányzat által támogatott szektor kőkeményen megsínyli, hogy drasztikusan átalakul a jövőbeli finanszírozás.– Érthetetlen, ami történt, mert az egyre népszerűbb iskolatej-program mintegy 432 ezres adagjából az előzetes számítások szerint csupán körülbelül 150 ezernyi marad, ez annak tudható be, hogy a megyeszékhelyeket és a nagy és közepes városokat levették a rendszerről – magyarázta Szommer Gábor, a Fino-Food Kft. kereskedelmi és beszerzési igazgatója. Az iskolatej-program kaposvári beszállítójánál rendelkezésére álló adatok alapján mindez azt jelenti, hogy Somogyban az eddig 16 ezer 851 iskolatejre jogosult gyermek helyett mindössze 4193 kaphat jövő ősztől a tápláló nedűből. – Több szempontból is fájó a döntés, hiszen akkor, amikor az európai szinten tej-túltermelés miatt válságban van az ágazat, akkor 15 millió liter tejnyi biztos piacról kell lemondania a gazdáknak, pedig ilyen helyzetben minden cseppnyi eladott tejre szükség van, amit például az iskolatejhez hasonló programokkal külön támogathatna az állam – húzta alá Szommer Gábor.

Megtudtuk, a korábbi heti öt szállítás helyett az idén már csak négyre volt forrás a programban, amit a Fino-Food változatosan, tej, kefir, joghurt, illetve sajt formájában tudott biztosítani. A beszállítók sokasodó problémái és a gazdák egyre kilátástalanabb helyzete mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy ezek közül a gyerekek közül bizony nagyon soknak az eddigi iskolatej volt az első élelmiszer, amit magukhoz tudtak venni egy-egy tanítási napon.

Az Index megkérdezte a Földművelésügyi Minisztériumot (FM), mi az oka annak, hogy nincs elég pénz az iskolatej-program finanszírozására. Kiderül, hogy az idei költségvetésből a programra szánt 2,6 milliárd forint kevésnek bizonyult, ezért a jövőre betervezett és alaposan megemelt 4,2 milliárdos keretből kell előrehozni valamennyit idénre, hogy év vége előtt ne ürüljön ki teljesen a kassza – kapták válaszként, a minisztérium pedig a Klik-hez fordult: határozzák meg, mely települések kerülnek ki a programból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!