Közélet

2016.05.19. 15:20

Olimpia helyett több háziorvost

Az Együtt azt követeli a kormánytól, hogy a budapesti olimpiára szánt 54 milliárdot fordítsák az egészségügyi alapellátás működőképességének megmentésére.

K. G.

A falvakban a legmegbecsültebb emberek egyike volt valaha a körzeti orvos, ám az egészségügy, ezen belül a háziorvosi rendszer mára mély válságba jutott – erről tartott sajtótájékoztatót az Együtt választókerületi elnöke, Pintér Lóránd, és alelnöke, Kerepesi Tibor Kaposváron. Somogyban 15 praxis betöltetlen: Tabon, Kerekiben, Ságváron, Nagyatádon, Marcaliban, Lakócsán, Somogyfajszon, Törökkoppányban, Balatonvilágoson, Somogyváron, Vízváron, Karádon, Segesden, Látrányban, Somogyudvarhelyen van hiány háziorvosokból. Országosan 250 ilyen praxis van, négy év múlva pedig 400 lesz. 2020-ra egymillió magyarnak nem lesz háziorvosa az elvándorlás és a szakma elöregedése miatt.



Az Együtt azt követeli a kormánytól, hogy a budapesti olimpiára a jövő évben szánt 54 milliárd forintot – merthogy az olimpia elnyerésére egyébként sincs sok esélyünk – fordítsák az egészségügyi alapellátás működőképességének megmentésére. Ezt a pénzt csoportosítsák át a költségvetésben, és ebből a forrásból jusson az otthoni szakápolás növelésére, a mentődolgozók 50 százalékos, valamint az alapellátó fogorvosi praxisokban dolgozók fizetésének emelésére.

Ugyanakkor az Együtt azt követeli a Fidesz-kormánytól, hogy legalább 30 százalékkal emeljék meg a háziorvosi praxisok finanszírozását, amely fedezi a háziorvosok és a szakdolgozók béremelését. Támogatni kellene praxisközösségek létrejöttét, és újra kell indítani a középfokú ápolóképzést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!