Közélet

2016.05.30. 05:07

Piros lap a futballklub támogatását megszavazó képviselőknek

Piros lapot mutatott föl a hallgatóság egy csoportja a siófoki képviselő-testületi ülésen akkor, amikor a többség három évre előre évi ötvenmillió forintos támogatást szavazott meg az NB II-es profi futballklubnak. Focicsapat, vagy óvoda? – sarkította ki a kérdést Lengyel Róbert polgármester váratlanul, hiszen a napirenden eredetileg csupán a BFC Siófok támogatási kérelme szerepelt.

Fónai Imre

– A futballklub tulajdonosa hónapokkal ezelőtt támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz, de nem kapott rá választ, ezért keresett meg engem – mondta az előterjesztő Csorba Ottó. A pénzügyi bizottság fideszes elnöke azt javasolta: három éven át évi húszmillió forinttal támogassa a város a klubot, évente harmincmilliót pedig reklámszerződés keretében biztosítson. Völgyi Lajos (MSZP) egyéves megállapodást javasolt (később leszavazták), tekintve, hogy „a labda gömbölyű, három év alatt bármi történhet”. Lengyel Róbert független polgármester pedig azt mondta: – A jogszabály lehetővé teszi a profi sport évi húszmilliós támogatását közpénzből. Az állam több mint ötszázmilliót ad a stadion felújítására, a bölcs döntés tehát az volna, ha  a húszmilliót odaadnánk, a harmincat azonban nem. Méressük föl, melyik óvodánk van a legrosszabb állapotban és arra költsük!– Sportszerűtlen belekeverni az óvodát – kért szót Csorba Ottó. – Siófok rendben tartja, tartotta intézményeit. Ha szükséges költeni óvodára, költeni fogunk arra is. A kettő nem zárja ki egymást, visszautasítom ezt a hangulatkeltést.
– Nézzen körül a képviselő úr, milyen állapotban vannak az óvodák! – vágott vissza a polgármester. – A harmincmillió így is, úgy is közpénz, a képviselők döntsék el, mire kívánják fordítani.
Legyen óvodafelújítás a harmincmillióból: erre három igen és öt nem voks érkezett, négy tartózkodás mellett. A húszmilliós fociklub-támogatásra tizenegyen, a további harmincmillióra kilencen szavaztak igennel.

80 milliós tartozás, 150 milliós tőkehiány: volt mit rendezni

A siófoki futballklub tulajdonosa, a Hungast-cégcsoportot tulajdonló György Tamás egy éve rendezte a BFC Siófok Kft. múltbéli tartozásait, melyek nyolcvanmillió forintra rúgtak. Ezen felül a cégcsoport ebben a szezonban még nettó ötvenmillió forinttal tud hozzájárulni a költségvetéshez és a tervezett büdzsé további részét kérte támogatásul a várostól. A társaság tőkehelyzete a tavalyi év folyamán tovább romlott, az új tulajdonos 2016. januárjában ezt tőkeemeléssel rendezte, a hiányzó tőkét pótolta több, mint 150 millió forint értékben.

Címkék#siófok
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!