Közélet

2016.05.15. 08:17

Sándor Mária: az utcán lehet megoldani az egészségügy problémáit

A béremelés az alap, mondta a fekete pólós nővér Siófokon és hogy a magyar egészségügy problémáit csak az utcán lehet megoldani.

Fónai Imre

Csak az utcán lehet megoldani a magyar egészségügy problémáit, ezért alakult meg a szervezetünk, a „radikálisok”; Európában nincs még egy ország, ahol az érdekképviseletek úgy behódoltak volna a vezetőknek, mint nálunk – mondta Sándor Mária, a fekete pólós nővér Siófokon azon a fórumon, ahová elkísérte országjáró csapata is, melyben akad ápoló, műszaki dolgozó, de korábbi államtitkár is.Akárki akármit mond, az egészségügyi dolgozók béremelése kell hogy az első lépés legyen – adott hangot véleményének Sándor Mária és hozzátette: jelenleg is zajlanak a bértárgyalások és attól tartanak, hogy a „kétkezi” dolgozók, az ágy mellett lévők megint kimaradnak a bérrendezésből, akár csak kilenc éve mindig. – Lehet, hogy a sterilizálónak csak nyolc általánosa van, de ő készíti elő a professzornak az életmentő tálcát. Amíg ebben nem lesz változás, kár nyugati mintára a megelőzés fontosságáról beszélni.

A hónap huszadik napja után már nincs szonda, gumikesztyű a kórházakban – állították Sándor Mária csapatának tagjai –, illetve csak a következő havi keret terhére. – Azt is mondhatnánk huszadika után, hogy szíveskedjen a következő hónapban haldokolni – így a fekete pólós nővér. – De persze mindenkit ellátunk; minél többet dolgozunk, annál inkább visszük deficitbe a kórházat, ez is egyedülálló lehet a világon. Gumikesztyű, szárnyastű, fecskendő – ilyesmi van a szatyrainkban, amikor összejövünk a csapatom tagjaival. Csereberélünk; én adok fecskendőt, te adj pelenkát.

Egy műszakis férfi a SOTE-n, aki nettó 93 ezret keres; 33 éve a pályán lévő intenzíves ajkai nővér, nettó 94 ezerrel, havi 280 órát dolgozva; 28 éve dolgozó nővér a sürgősségin, akinek az alapbére nettó 100-120 ezer, túlórákkal, ügyeletekkel jön össze a havi 200, de ugyancsak 280 órával, vagyis az órabére nem éri el az ezer forintot – sorolták a csapat tagjai. – A tripláját érdemelnék, de nem ennyit, csak ötven százalékot kérünk – így Sándor Mária. – Más ágazatban dolgozók bére is kevés, tudjuk, de mi nem tévedhetünk.

László Imre, a fővárosi Szent Imre kórház egykori igazgatója, a DK egészségpolitikusa azt mondta a siófoki fórumon: a 2014-es zárszámadásból derült ki, hogy 185 milliárd forintot csoportosítottak át az egészségkasszából a központi költségvetésbe – ez elég lett volna az ötven százalékos béremelésre...

A szerző kommentárja

Cifra nyomorúság: úgy teljes a kép, ha hozzátesszük, hogy sok tízmilliárd forintnyi uniós forrásból újultak meg a hazai kórházak, a siófokiban uszkve egy hete működik az új, „európai” sürgősségi osztály. Lesz-e azonban, aki gyógyít bennük, aki az ágy mellé áll? – hallani a kérdést lépten-nyomon. 2004 óta 12 ezer orvos kért külföldi munkavállalási engedélyt, amihez képest ma mintegy 8000 orvos dolgozik a hazai kórházakban. És a pályaelhagyó, kivándorolt nővérekről nem is szóltunk... Éppen mostanában megy az alku, hogy mire futja és mire nem az egészségügyben az ország jövő évi költségvetéséből. Orbán Viktor azt mondta a minap: ő a sportra fordított (száz)milliárdokat is az egészségügyi kiadások közé sorolja. Így persze mindjárt más. Ám Sándor Máriának és kollégáinak legyen mondva...

Ezek is érdekelhetik