Közélet

2016.05.25. 14:58

Siófok: nem találtak bűncselekményt a strandfenntartó cégnél

Megszüntette a nyomozást a siófoki önkormányzat tulajdonában álló Balaton-parti Kft. ügyében a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, bűncselekmény hiányában. Ahogyan megírtuk, egy éve rendelte el a nyomozást a rendőrség hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanújával, Lengyel Róbert siófoki polgármester feljelentése nyomán. Ezt megelőzte a strandokat fenntartó önkormányzati társaság elmúlt ötéves gazdálkodásának átvilágítása és a vizsgálati jelentés megállapításaira alapozta Lengyel egyebek között lopás, sikkasztás, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés bűncselekmények gyanúját. A rendőrségi határozatból az derül ki: tanúvallomásokra alapozták a nyomozás megszüntetését.

Fónai Imre

A rendőrségi határozatból az derül ki: tanúvallomásokra alapozták a nyomozás megszüntetését. Lengyel Róbert polgármester feljelentése számos ügyet kifogásolt az elmúlt öt évből, ezekből csemegézünk néhányat ízelítőül és idézzük a nyomozó hatóság ezekre született megállapításait.

A siófoki Nagystrand 2011-es, pályázati támogatású felújítása során 156 négyzetméter műmárvány burkolatot vissza kellett volna építeni, ám ennek nem találta nyomát az átvilágítást végző bizottság. Továbbá olasz lámpatestek helyett magyart, rézkábel helyett alumínium kábelt építettek be. A rendőrség megállapítása: a kivitelező tanúvallomása során előadta, hogy nem műmárványról, hanem kőburkolatról volt szó, melyet a rossz állapota miatt megsemmisítettek. A beépített lámpatestek pedig vandálbiztosak, így az elvárásoknak jobban megfelelnek.
A feljelentés szerint a közpénzt pazarolva építtette át a kft. a Balaton-közeli Thanhoffer-villát exkluzív városi szálláshellyé, nettó 381 millió forintért, „drága és fényűző berendezésekkel, milliós értékű asztalok, csillár és festmények beszerzésével”, ám a villát később nem hasznosította, bevétel nem folyt be. A rendőrségi határozat idevágó pontja szerint „olyan adat nem merült fel a nyomozás során, hogy valamely berendezési tárgy nem lenne megtalálható a villában”.A Balaton-parti Kft. díjmentesen bocsátott a helyi asztaliteniszklub részére egy csarnokot, amit nettó egymillió forintért fel is újíttatott. A rendőrség idézi Baráth Istvánnak, az önkormányzati társaság ügyvezetőjének tanúvallomását, miszerint az épület hosszabb ideje üresen állt, bérlőt nem találtak rá.
Az önkormányzat által megbízott átvilágítók jelentése számos reklámkiadást kifogásolt, így a kézilabdaklubnak öt hazai meccsre adott nettó 42,5 millió forintot, vagy egy helyi kft.-nek a strand reklámozására november-december hónapra biztosított milliókat. A kézilabdaklub illetékese tanúvallomásában – áll a nyomozást megszüntető dokumentumban – előadta: valójában (bár a szerződés nem erről szólt, anno lapunk is megírta, hogy ez „véletlenül kimaradt belőle” – a szerző) a Galerius fürdő névhasználatára kapták elsődlegesen a pénzt, továbbá a nyújtott szolgáltatást, és az érte kifizetett díjat arányosnak ítélte meg. A strandreklámozást végző cég ügyvezetője szerint pedig egy komplett reklámozási tervet készítettek a pénz fejében.

A feljelentés egyszerre, egy időben két sajtószóvivő alkalmazását  is fölrótta a Balaton-parti Kft-nek. A rendőrség tanúvallomásokra alapozott megállapítása: ez az „élénk sajtóérdeklődéssel járó nyári szezon elején történt, átmenetileg”.
Az önkormányzati kft. a feljelentés szerint 2010 és 14 között 1,6 millió forint bérleti díja fizetett a Hotel Vértes részére terembérlet jogcímén, a felügyelő bizottsági ülések megtartására. A hotel igazgatója 2014-ig Csorba Ottó fideszes önkormányzati tanácsnok, a kft. felügyelő bizottságának elnöke volt. Tanúk vallomása alapján erre azt írta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság: „A jelenlévők száma indokolta egy nagyobb méretű terem igénybevételét... A díj a piaci viszonyokhoz képest nyomott ár volt.. A hotel állami tulajdonú volt, jól megközelíthető, biztosított volt a parkolási lehetőség, nem így az önkormányzatnál... 2015-től a  polgármesteri hivatalban tartják az üléseiket”.

A feljelentés felrótta a bérlőkkel, vendéglátó egységekkel kötött 20-99 éves bérleti szerződéseket is, ezen előre beszedett díjakkal a „cég részben felélte a jövőjét is, a kft. gazdálkodása csak sok tízmilliós önkormányzati pótlásokkal hozható egyensúlyba”. A nyomozás azonban ebben sem talált kifogásolni valót, miként például azokban a parkolóbérleti szerződésekben sem, amiket a helyi kisebbségi önkormányzati elnökkel, vagy egy helyi önkormányzati képviselő korábbi cégével kötöttek. A rendőrség szerint a feltárt hiányosságok fegyelmi felelősséget felvethetnek, ám büntetőeljárás alapját nem képezhetik. Egyes szabálytalanságok miatt a nyomozó hatóság megkereste a NAV-ot.


A polgármester panaszt nyújt be

– Csalódott vagyok és természetesen panaszt nyújtok be a nyomozás megszüntetése miatt az ügyészséghez – reagált Lengyel Róbert siófoki polgármester. – E határozat abban erősített meg, hogy anno jó döntést hoztam, amikor levetettem magamról a rendőrség egyenruháját...
Baráth István, a Balaton-parti Kft. ügyvezetője nem kívánt nyilatkozni az ügyben.


 

Címkék#siófok
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!