Közélet

2016.05.28. 08:17

Újabb milliós lelépési pénz - Orbánné ismét feljelent, ha kell

Bérlakáseladással, vagy lelépési díjjal kapcsolatos kérelmet addig nem tárgyal a siófoki képviselő-testület, amíg le nem zárul az a nyomozás, ami Orbánné Wald Marianna jobbikos képviselő feljelentése nyomán indult, egy korábbi lelépésidíj-fizetés kapcsán.

Fónai Imre

Szajcz Adrián Fidesz-frakcióvezető állt elő a javaslattal, majd hozzátette, hogy a hivatal kérje a kormányhivatal jogi állásfoglalását e szokatlan határozatról. Szajcz egyike volt azon nyolc képviselőnek, aki korábban igennel szavazott egy 3,3 millió forintos lelépési díjra. Orbánné ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést hűtlen kezelés gyanújával, a nyomozást a zalaegerszegi nyomozó ügyészség elrendelte.Most újra egy hasonló kérelem került a siófoki képviselők elé. Lendvai Jenőné bérel egy Klapka utcai önkormányzati lakást 1999 óta, melyért havonta nettó 7520 forintot fizet. Lendvainé kérte a bérleti szerződés megszüntetését, pénzbeli térítés biztosítása mellett. A hivatal nem javasolta a lelépési díj fizetését. A lakás forgalmi értéke nettó 4,3 millió forint, a lelépési pénz mintegy 1,3 millió forint lehetne.
– Most itt egy újabb kérelem, a múltkor még tűzön-vízen át megszavazta a többség, igaz, a mostani bérlővel kapcsolatban nem vetődött föl, hogy 2014 őszén a szavazókat szállította volna – jegyezte meg Lengyel Róbert polgármester.

Szajcz Adrián azt kérdezte: – Ha megszavazzuk, számíthatunk-e újabb feljelentésre?
– Amennyiben az önkormányzat érdekeit sértő döntést hoznak, a büntetőfeljelentést meg fogom tenni – válaszolta Orbánné Wald Marianna.
– Amíg a nyomozás tart, az esetleges kérelmezők forduljanak a jobbikos képviselőhöz! – így Szajcz, mire Lengyel Róbert azt mondta, hogy ez demagógia.
– Bárki fordulhat hozzám a fogadóórámon, fel fogom világosítani – ígérte Orbánné.
A polgármester szerint az, hogy egy másik ügy miatt semmilyen bérlakással kapcsolatos kérelemmel nem foglalkoznak, jogilag is aggályos lehet, Kónyáné Zsarnovszky Judit jegyző szerint sem lehet általánosítani, azt azonban elfogadta, hogy kérjék ki erről a kormányhivatal véleményét.

Felélesztenék a hajdanvolt költségvetési üzemet – a pénzügyi bizottság javaslatára erről is döntöttek a siófoki képviselők. A temetők üzemeltetése volt a téma, és Csorba Ottó bizottsági elnök azt mondta: – 2017-től az önkormányzat vegye üzemeltetésbe a temetőket, hozzon létre saját céget erre, valamint a városi zöldfelületek fenntartására és épület-karbantartásra. Ez esetben költségvetési forrásból, saját erőkkel, közbeszerzési eljárások nélkül lennének elvégezhetők ezek a munkák.
Egymillió forinttal támogatja a város a MÁV „Siófok Flirt” típusú nyári vonatainak közlekedtetését, ahhoz azonban nem adta hozzájárulását a testület, hogy a szabadtéri színpadot az idei szezonra bérlő társaság a cégnevében használja Siófok nevét.

Hamvas „borzasztóan korrekt” javaslata

Képviselő-, vagy polgármesterjelöltet állító, támogató civil szervezet ne kapjon önkormányzati támogatást – javasolta Hamvas Péter alpolgármester a civil szervezetek támogatásának tárgyalásakor, mire a hallgatóság egy része élénk nemtetszését fejezte ki. Szajcz Adrián nem értette a felháborodást, mondván, hogy „Hamvas Péter épp a saját egyesületét zárta ki ezzel, ami borzasztóan korrekt”. Az alpolgármester az Együtt Siófokért listájáról került a képviselő-testületbe.

Ujvári már csak pártoló tag

Ujvári István, a Fidesz-frakció tagja, a legrutinosabb siófoki képviselők egyike, aki csaknem húsz éve ül a testületben, értesülésünk szerint nemrég megszüntette tagságát a Fideszben. A kiliti és a töreki városrész képviselője kérdésünkre ezt megerősítette, hozzátéve: ezzel együtt pártoló tagja maradt a kormánypártnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!