Közélet

2016.06.20. 07:50

A kerítés nem akadály: feldúlják a kerteket - kártérítés nincs!

A vidéki kisnyugdíjasokat sújtják a legjobban a vadak garázdálkodása, nekik ugyanis azért kell a kiskert és a termőföld, hogy az alacsony nyugdíjak mellett fenn tudják tartani magukat – panaszolta lapunknak egy idős szóládi asszony, aki maga is kénytelen gazdálkodni, mert enélkül nehezen jönne ki havi 50 ezer forintos nyugdíjából. Az utcabeliek hasonló sorsúak, ám életüket megkeseríti az, hogy csapatostól járnak a termésre a vadak.

K. G.

– Jönnek a vaddisznók, egyetlen nap pedig csak szarvasból tizenegyet számoltunk össze. Elfogyasztják a kukoricát, két sor szőlőt leettek, a kertet is feldúlják, leginkább a cukorborsót szeretik. Fát nem lehet ültetni, mert lerágják – mondta a nyugdíjas. – Egy holdas kertem van, a falu belterületén. A zöldség mellett 600 négyszögöl kukoricát is termesztek, de a vadak tönkreteszik a munkámat. A vadásztársaság bekerítette a területünket, mert a szomszédaim ugyanígy jártak, vagy tizenöten, mind idősek. Csakhogy a kerítést mindennap lerontják az erdei állatok. Hiába javítgatjuk rendszeresen: úgy érezzük magunkat, mint Kőműves Kelemen: amit összefoltozunk, éjszaka lerombolják. A kis nyugdíjunkból nem futja a költségekre.



Kártérítést szeretnének a lakók, egyelőre azonban nem jártak sikerrel. A polgármesteri hivatalban kitöltötték a hivatalos iratokat a kárról, de még nem fizettek nekik. Megkerestük Puskás Tibort, a Szóládi Földtulajdonosi Vadászati Közösség képviselőjét, hogy megtudjuk, hogyan fog lezajlani a kártérítési eljárás.
– Sehogyan – adott meglepő választ. – Tavaly ugyanis utcahosszan építettünk egy komoly vadvédelmi kerítést a területen a lakóknak. Ezt mi finanszíroztuk, de azzal a feltétellel, hogy a lakók többé nem igényelnek vadkárt. A szóbeli megállapodást a polgármesterrel is megbeszélték. Ez egy magas vadhálóval ellátott, erős oszlopokkal tartott kerítés, nagyon sok pénzbe került.

A vadásztársaság képviselője hozzátette: megérti a problémát, de nem tudják őrizni a területet, ám minden tőlük telhetőt megtesznek. Szerinte nem több a vadkár, mint máskor, de az emberek érzékenyebbek rá. Évente több mint tízmillió forintot költenek vadkerítésekre. Vadkárelhárító vadászatot folyamatosan folytatnak. „ Lőjük egyfolytában” fogalmazott, tavasszal 24 szarvast ejtettek el a vadkár miatt, engedéllyel. A jogos vadkárt mindig kifizetik, fejezte be, de a kiskerteket nem tudják megvédeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!