Közélet

2016.06.08. 20:49

Bozóttűz pusztított Somogytarnóca közelében, lekapták a porördögöt

Három hektáron égett a levágott fenyőág és egyéb faanyag Somogytarnóca mellett, a lángok a közeli erdőt is veszélyeztették.

Sonline

Barcsról, Nagyatádról és a Baranya megyei Szigetvárról érkeztek hivatásos tűzoltók a tűz megfékezésére: a lángokat négy vízsugárral körülhatárolták, majd az érintett terület szélein az izzó részeket is eloltották.



Videó: Katasztrófavédelem



[caption id="" align="alignleft" width="334"] Lekapták a porördögöt a tűzoltók
[/caption]Mint később kiderült, a tűz azért keletkezett, mert vágástéri hulladékot égették a területen, ám a szél belekapott az egyik kupacba, s a lángok továbbterjedtek. Az égetést végző munkások hiába készítették oda a tűz megfékezéséhez szükséges eszközöket, valamint két porraloltót. Végül három és fél óra alatt mindenhol sikerült felszámolni az izzó gócokat is a területen. A tűzoltók egy poros forgószelet, úgynevezett porördögöt is lefényképeztek. A jelenség annak köszönhető, hogy a talaj a tűz hatására erősen felmelegedett, s a felhevült levegő a környezeténél könnyebbé vált és felszállt, majd forgó mozgásba kezdett


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!