Közélet

2016.06.05. 18:40

Egyszerre 805 és 25 éves Balatonboglár, a Balaton ékköve

II. Endre már nyolcszáz éve ékszernek titulálta, de Balatonboglár ma is a Balaton és Somogy megye egyik ékköve – ezt Jakó Gergely, a Somogy megyei közgyűlés elnöke mondta szombaton a boglári városnapon.

Fónai Imre

A Tihanyi Alapítólevél említi először Villa Boglárt, 1211-ben. Ennek 805 éve, Balatonboglár önállóságának pedig huszonöt. Mészáros Miklós polgármester az ünnepi képviselő-testületi ülés kezdetén a település szülöttét, díszpolgárát, Somlyó György írót idézte, azt a kérdését, hogy „máshol is lehet születni?”. Mészáros úgy folytatta: a húszas évek végén, amikor dédapjáék műhelyt nyitottak, már nem faluba költöztek, hanem egy nyüzsgő kisvárosba. Az írót idézve „a legtávolabb a paraszti falu volt a tótól, lejjebb az urasági kastély, az iparos-kereskedő negyed az országútig nyúlott. A Balaton-partra árnyas platánsorok vezettek, a nagyvilági-nagypolgári villasorra, a pezsgő, nemzetközi strandra”.



Mészáros Miklós arra is emlékeztetett: városünnepük egyben az Összetartozás napja is, a gyalázatos trianoni békeszerződés dátuma. – A határokat meg lehetett változtatni, a nemzetet azonban nem lehetett szétszakítani – így a településvezető. – Mifelénk is tologatták a határokat, huszonöt éve arról szóltak a hírek, hogyan civakodik, marakodik egy mesterségesen létrehozott település, Boglárlelle. Majd népszavazás erősítette meg, amit mindig is tudtunk: Balatonboglár város. Ma ismét rólunk szólnak a hírek: az önállóság két évtizedes Csipkerózsika-álma után az utóbbi években épülésről, szépülésről, gyarapodásról. Aki ma lesétál a platánok alatt a partra, megiszik egy pohár jó boglári bort, felmegy a Gömbkilátóba, vagy megtekinti az újjávarázsolt Erzsébet-parkot, az jól érezheti magát nálunk. Hisszük, hogy a régi bogláriak büszkék lennének arra, ahol ez a település 2016-ban tart. Mi, maiak büszkék vagyunk rá, és a történet, ígérhetem, folytatódni fog.
Somlyó György azt írta, hálás, hogy éppen itt születhetett és itt tölthette legfogékonyabb éveit, a Várdomb és a Berek között.

Balatonboglár egyszerre ünnepel két születésnapot – emelte ki köszöntőjében Jakó Gergely, a Somogy megyei közgyűlés elnöke és azt hangsúlyozta, hogy hatezer éve lakott e vidék. – Változás és állandóság jellemezte egyszerre. A településen át vezettek a hadiutak, de a fejlődést hozó kereskedőutak is. Az erős boglári közösség mindig, a törökdúlás és a második világháború után is újjászületett, majd várossá fejlesztette települését, őrizte, gyarapította értékeit. Azért izgalmas és sokszínű város, mert felismerték: a turistát nem elég várni, fejleszteni is szükséges, mert aki nem épít, az lemarad. Saját maguk és a megye számára is értéket teremtenek. Van mit megőrizni; a Szent Erzsébet parkot, a Balaton csavargőzöst, a Vörös és a Kék kápolnát, a Gömbkilátót, az országos hírű rendezvényeket.
Jakó Gergely azt mondta a bogláriaknak: polgármesterük kedvenc időtöltése a kő, papír, olló játék uniós változata. Kezdetben vannak a papírhalmok, vagyis a pályázatok, azután a kő, vagyis az építkezés, majd legvégül jöhet az olló, azaz az ünnepélyes avatás.

Különös város a lengyelek számára, egy lengyel szívében Magyarország lengyelországi fővárosa – Roman Kowalski, a lengyel köztársaság nagykövete titulálta így Balatonboglárt, annak kapcsán, hogy itt működött a második világháború ideje alatt Európa egyetlen lengyel nyelvű középiskolája. – Embernek lehet maradni borzalmas időkben is, sőt, segíteni is lehet, ennek a példája volt akkor Balatonboglár – így a nagykövet. – Erről szólt a boglári lengyel iskola. Sokan vannak a boglárcsikok, olyanok, akik itt tanultak és közülük odahaza jó néhányan vesznek ma részt a politikai, kulturális életben, sőt, ma már a gyermekeik is.
Roman Kowalski szerint azonban Boglár nem csak a múltról szól, hiszen rohamosan fejlődik.

Kápolnák maketten

Balatonboglár gyerekszemmel: kilenc csapat nevezett a vetélkedőre, melynek a díjkiosztóját szintén a városnapon tartották. Az 5.-8. osztályos diákok sajátos szemszögükből láttatták fotóikon a város nevezetességeit, szobrait, több makett is készült, természetesen a Gömbkilátóról és a kápolnákról is. A beérkezett alkotásokat a Kopasz Árpád, a Balaton csavargőzös tulajdonosa által vezetett zsűri értékelte. A legjobbnak az Örökséghordozók elnevezésű csapat bizonyult.

A Balaton Vox új CD-je
A városnapon fellépett, 1922-ben alakult Balaton Vox kórusnak azért is volt emlékezetes a rendezvény az Urányi szabadidőközpontban, mert ekkor vehették át új CD-jüket, melynek kiadását a város önkormányzata támogatta.

Kitüntetések
A városnapon Közszolgálati díjat kapott a városban 40, illetve 39 éve praktizáló Jankovics György és Regős Péter. Mindkét doktor a város nyugodt, alkotó légkörét emelte ki, valamint azt, hogy van mire büszkének lenni. Pedagógiai díjat kapott Lantrompette Matild és Balázsné Matyasovich Erzsébet. Sportdíjat vehetett át Pintér István és Schrauff Jenő.

A város bora
Kihirdették azt is: a város borának 2016-ban a Bujdosó pincészet 2015-ös Katamarán rosé cuvéejét választották. Bujdosó Ferenc borász, a borvidék elnöke azt mondta: azon igyekeznek, hogy a boglári borvidék kiváló nedűi újra olyan népszerűségnek örvendjenek idehaza és a világban, mint a BB idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!