Közélet

2016.06.14. 07:02

„Elképesztő változtatás”: befektetőbarát lesz a Balaton-törvény?

A Balaton partvonal-szabályozását alá lehessen rendelni befektetői szándékoknak – ezt teszi lehetővé a Balaton-törvény módosítása Harangozó Gábor olvasatában. Az MSZP-s képviselő azt kérdezte a parlamentben: balatoni képviselőtársai miért nem tiltakoznak ez ellen?

Fónai Imre

– A módosítással figyelmen kívül lehet hagyni környezetvédelmi szempontokat, kiveszi az eddigi garanciákat, és rábízza a földművelésügyi tárcára, hogy rendeletben szabályozza a kérdést – így Harangozó, elképesztőnek minősítve a változtatást. A szocialista honatya szerint üdülőházak kerítése vágja el kilométerhosszan a helybélieket és a nyaralókat attól, hogy megközelíthessék a Balatont, számos településen keskeny kis utcavégeken libasorba állva tudják csak ezt megtenni. – Kempinges, ősfás Balaton-parti terület tulajdonosa keresett meg azzal, hogy befektetők jelentkeztek nála, akik már tudják, hogy lehetővé fogják tenni az ingatlan beépítését – állította Harangozó Gábor. – A törvénymódosításban szó sincs a harminc százaléknyi szabadon bejárható parti sáv biztosításáról, pedig ebben lenne feladata az államnak, hiszen alkotmánybírósági döntés is kimondja ennek a lehetővé tételét. Vagyis inkább kisajátításokkal kellene ennek érvényt szerezni, e helyett a módosítási javaslat csak azzal foglalkozik: kiemeltnek nyilvánított beruházás esetén figyelmen kívül hagyhatók a vízpart-szabályozási előírások.

A képviselő a balatonfenyvesi kikötővel példálózott, úgy vélte, a Balaton-törvénnyel jelenleg ellentétes építkezést is „legalizálják”. Korábban kormánypárti kollégája, Móring József Attila azt mondta lapunk kérdésére: az a jó jogszabály, amelyik ésszerű lehetőségeket is teremt. Márpedig egyes beavatkozásokhoz szükség lehet a szabályok enyhítésére is, úgy természetesen, hogy az alapvető, a Balatont védő korlátozások továbbra is megmaradjanak.

Kúrtaxakurtítás: „méltánytalan és aránytalan”

A Balatoni Szövetség Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordult az idegenforgalmi adó állami kiegészítésének tervezett csökkentése miatt. Ahogyan megírtuk, másfél helyett jövőre már csak egy forintot tenne hozzá az állam minden helyben beszedett kúrtaxaforinthoz. A tóparti önkormányzatok szövetsége szerint ez ellehetetlenítené a balatoni önkormányzatokat. A Balatoni Szövetség arra kéri a minisztert: a „méltánytalan és aránytalan” változtatást vesse el. Balassa Balázs elnök szerint a csökkentés után a kiemelt üdülőkörzet önkormányzatai nem lesznek képesek a turizmust szolgáló alapfeladatok ellátására.

A Balatoni Szövetség így érvel: „A Balaton térségében, ahol egyéb ipari tevékenység nem alakulhat ki a régiót védő Balaton-törvény értelmében sem, komoly teher hárul az önkormányzatokra a lakosságszám olykor tízszeresét is kitevő vendégforgalom kiszolgálása miatt. A szükséges infrastrukturális feltételek megteremtése négyszer-ötször annyiba kerül, mintha csak a helyi lakossággal kellene számolni. A balatoni települések minden ifa-bevételt visszaforgatnak a turizmusba”. A szövetség álláspontja szerint az állami hozzájárulás csökkenésével nem, vagy sokkal nehezebben tudnák biztosítani az önkormányzatok a turistaszezonban megszokott és elvárható településképet, szolgáltatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!